Az ítélet jogerős

2022.06.15. 15:00

Tizenhat éves embercsempészt állított bíróság elé a pápai ügyészség

Több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt állította bíróság elé a Pápai Járási Ügyészség azt a 16 éves litván állampolgárságú fiatalt, aki 2022. március 6-án hét illegális határátlépőt akart egy személygépkocsival Ausztriába juttatni.

Ügyészség

Forrás: Ügyészség

A vád szerint az eredetileg munkalehetőséget kereső elkövetőt 2022 márciusában felvették egy internetes zárt csoportba, melyen keresztül egy kiszerelt hátsó üléssorral, feketére festett hátsó ablaküveggel rendelkező személygépkocsihoz jutott hozzá, hogy azzal Magyarországon embercsempészés céljából teljesítsen fuvarokat.

 A fiatal fiú egy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával 2022. március 5-én Magyarországra jött, ahol Budapest felé haladva a jármű litván rendszámtábláját hamis, magyarnak tűnő forgalmi rendszámra cserélték, majd a vádlott a leszerelt külföldi rendszámtáblát az út mellett elásta.

 Az elkövető ezután az ismeretlen bűntársaitól kapott utasítás szerint a szerb-magyar határra mentt, ahol a zombori menekülttáborból érkező és Magyarország területére engedély nélkül belépő, magukat szír, illetve szomáliai állampolgároknak valló migránsokat vett fel a gépkocsiba, mellyel ezek után a nyugati határ felé indult.

 A fiatalkorú vádlottnak azonban a jármű meghibásodása miatt Lovászpatonán meg kellett állnia, ahol a migránsok az út melletti árokban rejtőztek el. A telefonon értesített és a helyszínre érkező rendőrök a litván fiatalt igazoltatták és elfogták, illetve a Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó külföldieket előállították.

 A Pápai Járásbíróság a vádlottat az ügyészi indítványnak megfelelően mondta ki bűnösnek a terhére rótt bűncselekményekben és ezért 1 év 11 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, az embercsempészéshez használt gépkocsit, illetve a vádlott által a bűncselekmény elkövetése során használt mobiltelefonokat pedig elkobozta. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!