Közlekedési baleset

2022.06.18. 18:35

Vonat és autó ütközött össze Balatonakarattyánál - Megszólaltak a szemtanúk (Frissítve!)

A csodával határos módon könnyebb sérüléssel megúszta a család az ütközést, amikor egy vonat elé hajtottak Balatonakarattyán, a Köves utcai lámpás átjáróban június 18-án, szombaton délután. A Mávinform szerint a piros jelzés ellenére.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/ Napló

-Elmondhatatlan megkönnyebbülést éreztünk, amikor megmozdultak az utasok, és láttuk, életben vannak, így a hátsó ülésen, bekötve lévő kisfiú, és elöl, a 30-40 év körüli szülei, erről beszélt Schádl Eszter és férje, Schádl Róbert, valamint egy rokonuk, Hadlaczki Károly a helyszínen. A baleset szemtanúi elmondták, hatalmas vonattülkölést és csattanást hallottak, aztán azt látták, hogy repül egy autó a levegőben, és elsőre azt hitték, hogy kertjükbe fog becsapódni. A család éppen bográcsozott, azonnal eldobtak mindent, a fiatal pár Schádl Eszter és férje, Schádl Róbert átugrotta a másfél méteres kerítést, és rohant az autóhoz. Hadlaczki Károly kinyitotta a kaput és futott utánuk. A fiatalok mindenféle bozóton, közte vadrózsabokrokon át rohantak, aztán fejszét és ágvágót is magukhoz vettek, azokkal próbálták betörni az autó ablakát, elsőre azt látták, bent mozdulatlanul ült a család. 

 

Aztán szerencsére mindenki megmozdult, ők pedig kisegítették őket az autóból, először a kisfiút utána a szülőket. Hadlaczki Károly pedig azonnal hívta a 112-es segélyszámot, a mentők perceken belül a helyszínre érkeztek. A család arról is beszámolt, hogy mentőhelikopter is érkezett, ami a kertjükben szállt le. A helyszínen azt is láttuk, hogy a vonat, körülbelül 300 méterre tudott megállni az ütközés helyszínétől. A külföldi rendszámú autó, egy Opel Insignia kombi, ami totálkárosra tört, pedig az átjárótól körülbelül 20 méterrel arrébb csapódott be a növények közé. A szemtanúk szerint vakszerencséje volt a családnak, hogy ennyivel megúszták az ütközést, úgy fogalmaztak, Isten velük volt. Az arra járó emberek arról beszéltek, hogy legalább egy félkarú sorompóra nagyon nagy szükség lenne az átjáróban. 

Forrás: Kovács Erika / Napló

Láttuk, az érintett út a település központjától távolabb, egy kis utcánál, a nyaralórészen van, és a síneken, illetve az átjáróban ott jártunk idején is többen mentek át strandruhában, vízi holmikkal.  

A vonat csak 300 méterrel az ütközés helyszínétől tudott megállni
Forrás: Kovács Erika / Napló

Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte, a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést. A Mávinform tájékoztatása szerint Tapolcáról a Déli pályaudvarra 15 óra 38 perckor elindult Kék Hullám InterCity vonat Csajág és Balatonkenese között egy vasúti átjárónál személygépkocsival ütközött június 18-án, szombaton, a fénysorompó piros jelzést mutatott. A vonaton senki nem sérült meg. 

Hadlaczki Károly, Schádl Eszter és férje, Schádl Róbert szemtanúk segítettek a bajbajutott családnak
Forrás: Kovács Erika / Napló

Csajág és Balatonkenese között 20 óra 48 perckor fejezték be a helyszínelést, a két állomás között újraindult a vonatforgalom. Szombat este még késésekkel, rövidebb útvonalon közlekedő vonatokkal kellett számolni. Az észak-balatoni vonalon fokozatosan, vasárnap a hajnali órákra állt helyre a menetrendszerű vonatközlekedés. A Déli-pályaudvarról Fonyódra 22 óra öt perckor induló, úgynevezett Bagolyvonat körülbelül 45-50 perc késéssel indult el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!