Nagyfokú gondatlanság

2022.07.08. 17:00

Súlyosította a törvényszék a két halálos áldozatot követelő bakonyjákói baleset okozójának büntetését

Ügyészi fellebbezést követően súlyosította a Veszprémi Törvényszék annak a 43 éves férfinak a büntetését, aki ellen a tavalyi évben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt történt vádemelés a Bakonyjákó és Farkasgyepű között 2019 szeptemberében két ember halálához vezető baleset ügyében.

Forrás: Napló-archív

A vádlott 2019. szeptember 28-án délután egy kisbusszal közlekedett a 83-as számú főút Bakonyjákótól Farkasgyepű felé vezető szakaszán - írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. A kisbuszban rajta kívül nyolc 15 év alatti gyermek utazott, akikkel éppen egy sportversenyről tartottak hazafelé. A férfi 90-95 km/órás sebességgel haladva egy erős balra ívelő kanyart követően figyelmetlenségből átlépte a záróvonalat és áttért a szemközti sávba, ahol ekkor vele szemből, mintegy 70-80 méter távolságra szabályosan közlekedett egy személyautó, melyben három fiatal nő utazott. A vétlen autó sofőrjének az idő rövidsége miatt semmi esélye nem volt arra, hogy a másfél másodperccel későbbi ütközést bármely módon elkerülje. 
A baleset következtében a szembejövő autó sofőrje a helyszínen, a mögötte helyet foglaló utas néhány nappal a kórházba szállítását követően életét veszítette. A jobb első ülésen utazó harmadik személy súlyos sérülésekkel túlélte a balesetet. A kisbusz utasai közül hat gyermek könnyebben sérült. 
Az ügyészség a férfival szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására és a járművezetéstől történő eltiltására tett indítványt a bűncselekmény elbírálására illetékes Pápai Járásbíróságnak. 
Az elsőfokú bíróság a váddal egyezően állapította meg az elkövető bűnösségét, és ezért 2 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 évre felfüggesztette, valamint 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 
Az ügyész a vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést, amelyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott. Indítványában kifejtette, hogy a vádlott több közlekedési szabályt is megsértett, és nagyfokú gondatlansága két sértett halálához vezetett, további egy sértett pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, valamint a rábízott gyermekek közül is többen szenvedtek könnyebb sérüléseket, melyek miatt a vele szemben kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe. 
A Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az ügyészség fellebbezésével, illetve másodfokú indítványával egyetértve a vádlott büntetését súlyosította és 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.
Korábbi írásunk a balesetről:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!