Ügyészség

2022.10.07. 09:00

Gyorsított eljárásban került bíróság elé a Zircen elfogott embercsempész

A tettenérést követő három napon belül bíróság elé állított a Veszprémi Járási Ügyészség egy ukrán állampolgárságú embercsempészéssel gyanúsított férfit.

Veszprém Megyei Főügyészség

A vád szerint az 55 éves elkövető 2022. október 3-án délután saját személygépkocsijával ment Szeged környékére, a magyar-szerb határ közelébe, hogy ott három, Magyarországra jogellenesen bejutott külföldi állampolgárt vegyen fel, és magyar-osztrák határ közelébe vigye őket, segítve ezzel a Nyugat-Európába jutásukat.

A rendőrök azonban az embercsempészt az autóban utazó migránsokkal október 3-án késő éjszaka Zircen megállították. A járműből kiszálló három külföldi szír állampolgárnak vallotta magát, iratok nem voltak náluk.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették a sofőrt és több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Utóbb elmondta, hogy 500 eurót kapott volna a sikeres közreműködésért, ezért cselekménye a vagyoni haszonszerzés végett történő elkövetés miatt súlyosabb megítélésű.

A nyomozás gyors befejezését követően az ügyészség az őrizet tartama alatt a Zirci Járásbíróság elé állította az elkövetőt, amely bűnösnek találta a terhére rótt bűncselekmény elkövetésében és az ügyészi indítvány alapján 2 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki vele szemben, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről, emellett a bűncselekmény elkövetéséhez használt személygépkocsiját is elkobozta. A bíróság döntése ellen a terhelt és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az nem jogerős. A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!