Ajkánál fogták el

2022.10.07. 17:16

Letartóztatásban a 49 migránst csempésző szír férfi

Az Ajkai Járási Ügyészség indítványozta a letartóztatását annak a 23 éves szír állampolgárnak, aki 49 migránst akart október 6-án a déli országhatár közeléből Ausztriába szállítani.

Ügyészség

Forrás: Rendőrség

A megalapozott gyanú szerint az elkövető 2022. október 6-án, éjfél után Csongrád-Csanád megyében, a szerb–magyar határnál 49, magát szír, afgán, jemeni, török és eritreai állampolgárnak valló személyt vett fel egy osztrák rendszámú tehergépkocsiba azért, hogy a határátlépéshez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába juttassa őket.

A gyanúsított által vezetett gépkocsit azonban a rendőrök október 6-án reggel a 8-as főúton, Kamond közelében megállították és elfogták, míg a migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A gyanúsított a 49 embert az áruszállításra kialakított tehergépkocsi zárt, világítás nélküli, levegőtlen rakterében, víz és élelem, ülések, biztonsági berendezések és a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása nélkül, szűk helyen bezsúfolva szállította, ami többüknél rosszullétet, légszomjat váltott ki, és voltak, akik a vezetőfülke mögötti falon dörömbölve próbálták elérni a jármű megállását.

A rendőrség a helyszínen átvizsgálta a tehergépkocsit, melynek vezetőfülkéjében kábítószergyanús anyagot találtak, a gyanúsítottnál alkalmazott gyorsteszt pedig a kannabisz hatóanyagára pozitív eredményt mutatott. A bíróság a letartóztatásra irányuló indítványnak helytadott, és a szökés, elrejtőzés veszélye miatt a kényszerintézkedést egy hónapra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az még nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!