Rendőrségi tippek

2022.11.17. 16:00

Így előzhetők meg a gyalogosgázolások

Meghalt egy hatvanéves nő, amikor elütötte egy Mercedes Vito típusú kisteherautó a 77-es úton, Monostorapátiban szerdán este.

Kovács Erika

A hasonló esetek megelőzéséért a TRK tanácsolja, a legfontosabb, hogy a gyalogosok legyenek tisztában a KRESZ-szabályokkal és tartsák be azokat. Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), ha az úttest közelében gyalogolnak. Ha van járda, ott menjenek, ha nincs, akkor a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpársávon. Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben haladnak (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott). Ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy nem zavarják a forgalmat. Legyenek mindig óvatosak és körültekintőek. Életük, testi épségük, egészségük érdekében ne számoljanak azzal, hogy a járművezetők mindig észreveszik őket, sokat segíthet a szemkontaktus a jármű vezetőjével. Nagyon fontos, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy észrevegyék őket. A sötét ruházat helyett viseljenek feltűnőbb színűeket. Lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett kötelező a fényvisszaverő mellény, mely lakott területen belül, nappal is életmentő lehet. 

A rendőrség a járművezetőknek tanácsolja, mindig fokozott óvatossággal, lassan közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosokra lehet számítani. Vezessenek mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően. Legfontosabb, hogy a közlekedés valamennyi résztvevője figyeljen egymásra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!