Bíróság

2023.03.22. 19:00

Pápa külterületén kapták el az embercsempészt

Eredményes ügyészi fellebbezést követően súlyosította a Veszprémi Törvényszék annak a 27 éves moldáv embercsempésznek a büntetését, aki 2022. november 9-én 29 illegális határátlépőt akart jogellenesen Ausztriába juttatni.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Forrás: illusztráció

Az elkövető, aki a migránsok eredményes Ausztriába jutása esetén 1500 eurót kapott volna megbízóitól, reggel nyolc óra körül a szerb-magyar határ magyarországi oldalán vette fel kisteherautójába az államhatáron előzőleg illegálisan átlépő, magukat szírnek valló migránsokat, és az áruszállításra kialakított jármű ülések, biztonsági berendezések nélküli rakterébe zsúfolva, megállás nélkül szállította őket tovább. A vádlott 2022. november 9-én kora délután Pápa külterületén, a szántóföldön haladt a járművel, amikor azonban az műszaki hiba miatt megállt. Az elkövetőt a rendőrök elfogták, és őrizetbe vették, majd az ügyészség két nappal később a Pápai Járásbíróság elé állította. A bíróság a férfit a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében, és ezért három év börtönbüntetésre ítélte, valamint hat évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügyész súlyosabb büntetés kiszabása végett fellebbezett, melyet a Veszprém Megyei Főügyészség fenntartott, továbbá indítványozta, hogy a másodfokú bíróság az embercsempészés elkövetéséért előre megkapott 400 euró elkövetéskori árfolyamnak megfelelően átszámított értékének erejéig rendeljen el vagyonelkobzást a vádlottal szemben. A törvényszék az ügyészség álláspontjával egyetértve, hogy a hasonló bűncselekmények elszaporodottságára tekintettel az ilyen elkövetőkkel szemben a törvény szigorának alkalmazása indokolt, a vádlottat öt börtönbüntetésre ítélte és ehhez igazodóan tíz évre kiutasította Magyarország területéről, valamint 162 020 forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában