Egy kitörött kerék állította meg őket

2023.04.17. 17:24

Dudarig jutottak az illegális határátlépőkkel

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy litván-ukrán házaspárral szemben, akik 2022. november 2-án 33 illegális határátlépőt akartak a déli országhatártól a nyugati határig eljuttatni, valamint két másik litván állampolgárral szemben, akik a migránsokat szállító furgon meghibásodását követően nyújtottak segítséget a szállítást végző sofőrnek.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

33 illegális határátlépő zsúfolódott össze a járműben

Forrás: Veszprém Vármegyei Főügyészség

A vádirat szerint a 49 éves litván férfi és ukrán állampolgárságú házastársa 2022. november 1-jén Szlovákia felől érkeztek Magyarországra, kifejezetten azért, hogy díjazás ellenében a szerb-magyar határt illegálisan átlépő személyeket továbbszállítsák, és ezzel lehetővé tegyék valamely nyugati országba történő továbbjutásukat - tájékoztatott a Veszprém Vármegyei Főügyészség.
A vádlottak egy ismeretlen személy utasításait követve jutottak hozzá a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművekhez, melyet követően a férfi az érkezésüket követő napon, szintén telefonon kapott utasítások alapján éjjel két óra körül, a Röszke-Horgos határátkelő közelében vette fel az arab származású migránsokat, felesége pedig egy személyautóval kísérte, hogy az útvonal szemmel tartásával biztosítsa férje haladását.
A litván elkövető a migránsokat több órán át a gépkocsi szellőzés nélküli rakterében összezsúfolódva szállította, mígnem Dudaron a túlterhelt kisteherautó bal hátsó kereke kitörött. A baleset felkeltette a helybeliek figyelmét, ezért a sofőr a járművet hátrahagyva elmenekült, a migránsok pedig a gépkocsi tolóajtaját a gumiszigetelés lefeszítésével belülről kinyitották, és mindannyian elmenekültek. Az előfutó autóval közlekedő ukrán nőt végül a
rendőrök délután Dudaron elfogták, a férjét pedig két, a helyszínre érkező litván férfi vette fel a gépkocsijába, miután a rendőri jelenlét miatt a műszaki hiba elhárítására és a migránsok továbbszállítására már nem volt lehetőségük. Este hat óra körül azonban a sofőr és az egyik litván férfi kiszállt a személygépkocsiból, és gyalogosan próbáltak menekülni, de a rendőrök őket, valamint a személyautóval továbbhajtó társukat is elfogták Bakonyszentkirályon, illetve Csetényben.
Az ügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabására és a Magyarországról történő kiutasításukra tett indítványt az illetékes Zirci Járásbíróságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!