Bíróság

2023.05.20. 07:00

Zebrán ütött el egy idős gyalogost Ajkán, egy évre eltiltották a vezetéstől

Eredményes ügyészi fellebbezést követően a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől azt a férfit, aki 2020 nyarán, a zebrán ütött el egy idős gyalogost Ajkán.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Az immár jogerős ítélet szerint a sofőr a délutáni órákban közlekedett személygépkocsijával Ajkán, amikor egy gyalogátkelőhöz érve nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező gyalogosnak, és az idős asszonyt a járművének első részével elsodorta. A sértett a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló töréses, zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az elsőfokú bíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabott ki, mely ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott közúti járművezetéstől történő eltiltása végett fellebbezett. A másodfokon eljárt Veszprém Vármegyei Főügyészség a fellebbezést fenntartotta, miután a terhelt a KRESZ egyik legalapvetőbb rendelkezését szegte meg, és az súlyos következményekkel járt. A törvényszék egyetértett az ügyészség álláspontjával, és ítéletében rámutatott, a terhelt nagyobb fokú gondatlanságára utal, hogy a sértett nem egyszerűen lelépett a gyalogátkelőhelyre, hanem azon már több mint 2 métert megtett, a sofőr pedig ezt a kifejezetten lassú sebessége ellenére sem észlelte, amely a közlekedés biztonságához fűződő érdek védelmében indokolttá tette a járművezetéstől történő eltiltását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!