pokoli torony

2018.04.03. 07:15

Az internetről rendelt biofűvel kereskedtek

Egy öttagú társaságnak azért kellett felelnie a bíróság előtt, mert újfajta droggal kereskedtek. Üzletelésüket megúszták felfüggesztett börtönbüntetéssel.

Mátételki András

Képünk illusztráció.

A vádlottak egy része Veszprémben, a Házgyári út 1. alatt lakott, a köznyelvben pokoli toronynak emlegetett házban, ahol sok rászoruló, hátrányos helyzetű ember él évek óta. A képesítés nélküli kéményseprőként dolgozó Sz. S. N. (35) az ítélet szerint 2015-ben az interneten rendelt élettársa vidékre bejelentett címére új pszichoaktív anyagot. Az úgynevezett biofüvet – az anyag 2014 óta van tiltólistán – a vádlott fogyasztotta el, de egy éven keresztül közel 100 grammnyit eladott a vele egy házban lakó S. K.-nak, akiről tudta, hogy még nem töltötte be 18. életévét, ugyanis rokonok voltak.

A 19 éves fiatalember az elsőrendű vádlottól megvásárolt anyaggal kicsit vegyészkedett: a port acetonban feloldotta, zsályával összekeverte, majd kiszárította. Ő is látott üzletet az eladásban, összesen nyolc személynek értékesített kisebb-nagyobb mennyiséget a biofűből. Grammját ezer forintért árulta, így összesen közel 100 ezer forintot zsebelt be. Harmadik társuk, a szintén fiatalkorú H. V. Zs. is tudomást szerzett a könnyű pénzszerzésről, ezért ő is interneten rendelt Csehországból biofüvet, amivel kereskedett. A csapathoz tartozott Cs. L. (29) is, aki négy személynek összesen 47,5 gramm biofüvet értékesített. Az ötödrendű vádlott csupán öt személynek adott el egy-egy gramm marihuánát. Volt, hogy a baráti társaság közösen drogozott: a porként érkező új pszichoaktív anyagot cigarettába sodorták.

A droggal való kereskedésért – több 18 év alatti fogyasztó is érintett volt – Sz. S. N.-t öt évre felfüggesztett két év szabadságvesztésre és 867 ezer forint vagyonelkobzásra ítélték. A többieket is évekre felfüggesztett fogház-, illetve börtönbüntetésre ítélték a járásbíróságon. A 20 és 29 év közötti vádlottaknak közösen kell megfizetniük az 1,6 millió forint bűnügyi költséget. A törvényszék helybenhagyta a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!