beismerés

2017.10.12. 17:13

Beismerő vallomást tett a pápai rablások elkövetője

Több millió forintot kértek tőlem a zsarolóim, nem volt más választásom, pénzt kellett szereznem, mondta a Veszprémi Törvényszéken kezdődött per tárgyalásán az a férfi, akit azzal vádolnak, bő egy hónap alatt kétszer rabolta ki az egyik pápai utazási irodát.

Marton Attila

bíró ill

A vádirat szerint az egyik Pápa környéki faluban albérletben lakó H. Péter 2015. december 22-én rabolta ki az egyik belvárosi utazási irodát. A helyiségbe lépve gázriasztó pisztolyt szegezett a valutapénztárosra, aki átadta a nála lévő pénzeszacskókat. A 35 éves férfi közel másfél millió forinttal és százezer forintnyi euróval távozott. A vádlott, akit korábban zsarolásért és csalásért már felfüggesztett börtönbüntetésekre ítéltek, alig másfél hónappal később, 2016. január 30-án megismételte tettét, ekkor összesen ötmillió forintot és kilencezer eurót zsákmányolt a vád szerint.

A tárgyaláson elhangzott, H. Péternek korábban egy jól menő győri reklámipari cége volt. Az állítólagos zsarolók abban az időszakban keresték meg, a bevételből akkoriban fizetni tudta nekik a „védelmi pénzt”. A cég később tönkrement, a magas életszínvonalhoz szokott férfi egy gyárban helyezkedett el. Elmondása szerint 2015-ben a zsarolók újra felbukkantak, és több millió forintot követeltek tőle, amit nem tudott kifizetni. – Életveszélyesen megfenyegettek, ezért nem volt más választásom, pénzt kellett szereznem – mondta a tárgyaláson H. Péter. Vallomásaiban és a bíróság előtt is elismerte, hogy mindkétszer ő rabolta ki az utazási irodát, a második rabláskor szerzett összeg nagyságát azonban vitatta. Szerinte nem ötmillió forinttal, hanem egymillióval távozott az utazási irodából.

A rablás után drága telefonokat, órákat és ékszereket vásárolt, ezt elismerte a Pfeifer Péter bíró vezette tanács előtt is, magyarázata szerint a luxuscikkekre a korábban felhalmozott vésztartalékából volt pénze, a rablásból szerzett pénzt zsarolóinak adta át. A férfi 2016 júniusában feladta magát a rendőrségen, ezt azzal indokolta, nem bírta tovább azt a nyomást, amit zsarolói helyeztek rá, ám arról, kik ők, részleteket nem mondott.

A Veszprém Megyei Főügyészség H. Pétert folytatólagosan, fegyveresen jelentős értékre elkövetett rablás bűntettével vádolja, a vádiratban fegyházbüntetés kiszabását indítványozták. A per tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!