egy néző meghalt

2018.12.12. 12:01

Elítélték a raliverseny szervezőjét – A versenyautó a tömegbe csapódott – videó

Jogerősen lezárult az a büntetőper, aminek a vádlottja a 2013-as városlődi rally verseny szervezője volt. A balesetben hatan megsérültek, egy néző meghalt. A férfi felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

MÁTÉTELKI ANDRÁS

Az irányíthatatlanná vált Golf bevágódott a kocsma teraszán ülők közé Fotó: MTI/ Nagy Lajos

A győri B. Gábor, az Arrabona Rally Club elnökeként 2009 óta szervezett amatőr rally versenyt Városlőd belterületén. A Bakonyi Kalandpark Kupát 2013 október 13-ára hirdette meg, amire 110-en neveztek. Az 58 éves vádlott megkapta az önkormányzat hozzájárulását a küzdelemhez. A biztonsági tervet elküldte a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnek. A térképvázlaton, valamint a műholdfelvételen szerepelt a verseny helyszíne, tervezett útvonala. Viszont nem tüntette fel például az útmenti házakat, középületeket, üzleteket, vendéglátóegységeket. A biztonsági terv nem tartalmazott olyan próbabejárásról készült videofelvételt, amelynek alapján a verseny tervezett útvonala pontosan nyomon követhető lett volna, ami így kizárta, hogy a nézők megismerjék a veszélyes helyeket. Az ítélet indoklásában megállapították, hogy ilyen helynek számított a Jégbüfé előtti szakasz, ahol végül is bekövetkezett a súlyos baleset.

A versenyben 75-ös rajtszámmal induló R. Z. vezette Volkswagen Golf egy Y kanyarban megpördült, majd leállt. Újraindítás után egy jobbra ívelő kanyarban kocsi szegélyre futott, amitől a Golf elvesztette stabilitását. A jármű megpördült és bal oldalával a Jégbüfé teraszán álló nézők közé sodródva neki csapódott a kocsma falának, majd onnan visszapattanva egy villanyoszlopnak vágódva megállt. (Szakértő megállapította, hogy a kocsi műszaki állapotával semmi gond nem volt.)

A bámészkodók közül hárman súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Egy idős férfi agy- és tüdőzúzódást szenvedett, több helyen eltörtek a csontjai, valamint egyéb súlyos sérülései lettek, ezért mentőhelikopter jött érte. Átmenetileg javult az állapota, majd később jelentősen romlott. A kórházban halt meg 2014 január elsején, amihez hozzájárult a már régóta meglévő oxigénhiányos szívbetegsége is.

Az irányíthatatlanná vált Golf bevágódott a kocsma teraszán ülők közé
Fotó: MTI/ Nagy Lajos

Az ajkai bíróság megállapította, hogy a verseny sem a helybeliek, sem a nézők szempontjából nem volt biztonságos, amiért a vádlott volt a felelős. (A Jégbüfétől száz méterre lévő Fenyves kocsma is veszélyes helynek számított a településen.)

B. Gábor versenyigazgató a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, de sajnálatát fejezte ki a történtekért. Elmondta, korábban ő is indult versenyeken, ilyen küzdelmet 1987 óta szervez, kétszer vette át az év legjobb versenyszervezője díjat. A városlődi versenyig közel 85 rallynak volt a gazdája, de még sohasem történt baleset.

Az igazságügyi szakértő korábbi véleményét kiegészítve megállapította, hogy a biztonsági terv legfőbb hiányossága az volt, hogy a versenypályát szemléltető ábrán nem tüntették fel az épületek nevét, távolságát az úttól. A Jégbüfét szerinte nézőtilalmi övezetként kellett volna megjelölni, azaz ott senki nem tartózkodhatott volna. (A büféhez ugyan több lépcső vezetett, de ezen átrepült az irányíthatatlanná vált fehér Golf.)

A balesetet okozó versenyző arról beszélt, hogy 1998 óta vesz részt amatőr rallykon. Városlődön korábban ugyan nem versenyzett, viszont ajkai lévén jól ismerte a falut. A baleset előtti leállást annak tudta be, hogy erős lejtőn mentek lefelé, ahol fékezni és manőverezni kellett, így a jármű hátulja könnyebbé vált – ezért csúszhattak meg. Újraindítás után a kettes fokozattal közel 90-100-zal mehettek, amikor kocsijuk hátulja balra kezdett sodródni. Azonnal lelépett a gázról, próbált ellenkormányozni, de semmi hatása nem volt. Ekkor gyorsan a fékre lépett, de már nem tudta megakadályozni, hogy a Golf ne vágódjon a nézők közé. Versenyzőként nem érezte magát felelősnek.

Navigátora, Z. B. azt mesélte, hogy a verseny előtt ötször bejárták a pályát, annak alapján készítették el az úgynevezett itinert, az út szakaszonkénti felmérését. Megítélése szerint a baleset helyszíne nem minősült veszélyes helynek, ellenben az utána levő kocsma már igen, ahol nagy tömeg gyűlt össze. Érezte, megcsúszik a kocsi, akkor társa kiabált, hogy elütik az embereket. Mire felnézett, már kitörték a villanyoszlopot. (A világhálón ma is megnézhető a drámai kimenetelű baleset.)

Az Ajkai Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt B. Gábort egy év fogházbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását két évre felfüggesztették. Az 1,2 milliós bűnügyi költségből a vádlottnak 961 ezer forintot kell megtérítenie.

A törvényszéken helyben hagyták a döntést.

 

MEGRÁZÓ VIDEÓ! MEGTEKINTÉS CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!