Biztonság

2017.09.18. 09:00

Fontos, hogy ismerjék a KRESZ-t a kerékpárral közlekedők

A diákok közül többen szívesen járnak kerékpárral iskolába, az oktatási intézmények pedig fel vannak készülve erre: biciklitárolót biztosítanak, és a közlekedési szabályokról is szó esik a suliban.

Polgár Tibor, Tóth B. Zsuzsa, Kovács Erika

Az ajkai Bródy gimnáziumba sok diák jár kerékpárral Fotó: Györkös József

Többek között ez derült ki a témával kapcsolatos felmérésünkből, ami Pápán, Ajkán és Tapolcán készült.

Gombásiné Takács Gyöngyi, a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola igazgatónője lapunk megkeresésére hangsúlyozta: intézményük kiemelten fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést, éppen ezért például, amennyiben az időjárás engedi, gyakran tartják a szabad levegőn a testnevelésórákat, diákjaik rendszeresen járnak uszodába, a felső tagozatos osztályoknak pedig minden évben szerveznek kerékpártúrákat. Hozzátette, tanulóik körében népszerűnek számít a kerékpározás, az alsósok közül 15–20-an, míg a felsősöknél 25–30-an járnak biciklivel iskolába. Ugyanakkor nemcsak a gyerekek, hanem – jó példát mutatva – az iskola dolgozói közül is többen rendszeresen kétkerekűvel közlekednek.

– Mindkét iskolaépületünk udvarán található tároló, ahol biztonságosan el lehet helyezni a kerékpárokat. A városban – főleg reggel – nagy a forgalom, ezért fontos, hogy a gyerekek ismerjék a közlekedési szabályokat. Osztályfőnöki és testnevelésórákon pedagógusaink felhívják a tanulók figyelmét az ezzel kapcsolatos tudnivalókra, az óvatos közlekedésre, emellett iskolarendőrünk a tanév elején KRESZ-oktatást tart a diákoknak – nyilatkozta Gombásiné Takács Gyöngyi igazgató.

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola épületeibe szintén sok gyerek és pedagógus jár kerékpárral. Bajner Imre igazgató a Naplónak elmondta, sok esetben a szülők is elkísérik a biciklivel érkező diákokat, reggelente rendre megtelnek a tárolók, amelyeknek már időszerű lenne a bővítése. Fedett tároló ugyancsak kellene, mindehhez keresik a forráslehetőségeket. A direktortól megtudtuk, a pedagógiai programban szerepel a biztonságos kerékpáros közlekedés fontossága, ezt a helyi rendőrkapitánysággal való jó kapcsolat is segíti. A rendőrség szakemberei vakáció előtt előadást tartanak a diákoknak, akik az intézmény Kazinczy tagintézményének KRESZ-pályáján gyakorolják is a tanultakat. A diákok rendszeresen részt vesznek megyei kerékpáros versenyeken.

Az ajkai Bródy Imre Gimnázium igazgatója, Mihályfi László megjegyezte, a város mindegyik részéből vezet kerékpárút az iskola környékéig, azonban az ilyen szempontból jól megközelíthető intézmény melletti Bródy és Fürst utca reggelente zsúfolt. Ott kerekeznek a diákok és haladnak a gépkocsik, ami nem veszélytelen. Egy korábbi városi pályázatnak köszönhetően sok kerékpár tárolására van lehetőség, található köztük fedett hely is. Mintegy 20–30 diák jár biciklivel a Bródy gimnáziumba, az időjárástól függően. A dolgozók egy része ugyancsak kerékpárral érkezik az iskolába, ami egyébként kismotortárolóval szintén rendelkezik.

Az ajkai Bródy gimnáziumba sok diák jár kerékpárral Fotó: Györkös József

A témával kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is. Aradi Virág, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense leszögezte: nagyon fontos, hogy a kerékpáros ismerje, alkalmazza a szabályokat, tudnivalókat, amik a biztonságot szolgálják. Mint mondta, csak olyan kerékpárral induljunk el, mely biztonságos, műszakilag kifogástalan, fel van szerelve a kötelező tartozékokkal, jól látható éjjel és nappal egyaránt. A kerékpározók lehetőség szerint a kerékpárúton vagy a kerékpársávon közlekedjenek, járdán ne. A lakott területen kívüli úton az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban kell közlekedni.

Aradi Virág rámutatott, sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért fontos, hogy előtte a kerékpáros mindig nézzen hátra és jelezze az irányt. A sajtóreferens felhívta a figyelmet a holt tér veszélyeire, ami nehéz-tehergépjárművek, autóbuszok közelében jelenthet gyakran életveszélyes kockázatot. Ezért nagyon fontos, hogy a kerékpáros olyan helyen haladjon, hogy a gépjármű vezetője a leghosszabb ideig lássa. – Ha a holt tér kikerülésére nincs lehetőség, akkor nagyon óvatosnak kell lenni. A kerékpárosnak a sebesség csökkentésével ajánlott lemaradnia, még az elsőbbségről is célszerű lemondania, és törekednie kell arra, hogy mielőbb kikerüljön a holt térből – fűzte hozzá a rendőrség munkatársa, s kitért egy sokak által nem ismert szabályra is, miszerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról leszállva kell átkelni.

Aradi Virág a kötelező tartozékokkal kapcsolatban kiemelte, nagyon fontosak a lámpák: a kerékpáron vagy a kerékpáros ruházatán elöl egy darab fehér vagy kadmiumsárga fényt adó világítóeszköznek, míg hátul egy darab piros fényt adó helyzetjelző lámpának kell lennie. Mindkettőnek legalább 150 méter távolságról láthatónak kell lennie sötétben, tiszta időben. A fényvisszaverő mellény viselése lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén kötelező a kerékpárosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!