Helyi kék hírek

2017.09.20. 16:15

„Megfújták” a trombitát

Értékes trombitát hagyott el a gazdája egy parkban, a hangszer két orgazdához került.

Mátételki András

Együket letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bíróság.

Az ítélet szerint a honvédség egyik zenésze sokáig beszélgetett ismerősével az egyik veszprémi parkban 2014 október végén, majd a 170 ezer forintot érő Horn B márkájú trombitáját a padon felejtette. A fekete vászontokban volt még két 24 ezer forintot érő ezüst fúvóka és öt szordínó, amelyek összesen 40 ezret értek. A hangszert a hajnali órákban két hajléktalan találta meg, legalábbis ezt vallotta a tárgyaláson a 24 éves Ny. Roland, aki a felszerelésért egy liter bort adott. Az elsőrendű vádlott a trombitát a tartozékaival együtt elvitte az egyik veszprémi bizományi üzletbe, ahol az alkalmazott 10 ezer forintot fizetett neki.

Ezt követően a bolt 47 éves munkatársa, a másodrendű vádlott a világhálón ellenőrizte, hogy valójában mennyit ér egy ilyen hangszer. Kiderült, 100-120 ezer forintot is lehet érte kérni. Több se kellett az orgazdának, az egyik internetes oldalon 80 ezer forintért kínálta a hangszert. Ezt észrevette a trombita gazdája, aki azonnal jelentkezett a hirdetésre, s egyúttal értesítette a rendőrséget. (A nyomozók a boltban lefoglalták a trombitát tartozékaival együtt, majd visszaadták a zenésznek.)

Ny. Roland úgy nyilatkozott a tárgyaláson, nem gondolta, hogy a hangszer bűncselekményből származik. Azt hitte, hogy a hajléktalanok lomizáskor jutottak hozzá.

A bolti eladó pedig azzal védekezett, hogy az interneten 5-30 ezer forint között lehet kapni ilyen hangszert. (Erre mondta a zenész, hogy 25 és 30 ezer forint közötti áron kínai gyártmányút lehet venni, de azt is csak gyerekeknek ajánlják.) Kérdésre válaszolva elmondta még, nem találta furcsának, hogy magát gyári munkásnak valló személy válik meg a zenei eszköztől, aki azt sem tudta, milyen tartozékok vannak még a tokban. A bíróság szerint nem vonható le olyan következtetés, hogy a hangszer lomizásból származott, mivel mellette volt az eszköz ápolására szolgáló speciális olaj és zsír. Ráadásul a tok elején átlátszó tartóban látni lehetett a zenész névjegykártyáját.

A Veszprémi Járásbíróság orgazdaság vétsége miatt a már többször büntetett Ny. Rolandot nyolc hónap börtönre ítélte, míg a bizományi bolt munkatársának nyolc hónapi büntetését egy évre felfüggesztették.

A törvényszék helyben hagyta a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!