gondatlan veszélyeztetés

2017.11.18. 09:00

Súlyos sérülést okozott a daru kezelője

Majdnem tragédiával végződött a daruzás az egyik devecseri cégnél, ahol súlyosan megsérült egy dolgozó. Az ügy a bíróság elé került.

Mátételki András

A 43 éves B. J. Z.-nak 2013 óta volt munka-, rakodó- és szállítógép kezelői bizonyítványa. Még abban az évben Ausztriában emelőgép kezelői vizsgát tett. Két évvel később az ajkai vádlott súlyos hibát követett el munka közben.

2015. október 6-án a délelőtti órákban a devecseri műhelyben lévő kötött pályás híddaruval felemelte egy 2900 kilós aszfaltozógép alvázát, hogy azt teherautóra rakja. A cégnél festőként dolgozó kollégája mindvégig figyelemmel kísérte a 43 éves ajkai vádlott munkáját, nehogy az alváz valaminek nekiütközzön.

Menet közben azonban az alváz, a helytelen rögzítés miatt, kiakadt a daru horgából, a súlyos tárgy leesett és nekicsapódott a sértettnek, aki súlyos sérüléseket szenvedett. Többek között eltört a kulcscsontja, három csigolyája, több bordája, megsérült a tüdeje. Négy hónap kellett a teljes felgyógyulásához.

A bíróság megállapította, hogy a bajba kerültnél a háti és az ágyéki csigolyatörések olyan maradandó fogyatékosságot eredményeztek, amitől már nem tudta úgy használni a gerincét, mint régen, illetve csökkent annak terhelhetősége. Az Ajkai Járásbíróság maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt B. J. Z.-t egy év fogházra ítélte, aminek a végrehajtását egy év négy hónapra felfüggesztette.

A törvényszéken jogerőre emelkedett a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!