Mint a nagymamánál

2017.10.21. 19:54

15 millióból valósult meg a hegymagasi Elődeink háza

Hegymagas Az Elődeink háza 15 milliós beruházás önerőből valósult meg, ez pedig a legfontosabb, amiért dicséret illeti a községet, hiszen jól tudott gazdálkodni az elmúlt időszakban.

Tóth B. Zsuzsanna

Az Elődeink háza avatási ünnepségén Fenyvesi Zoltán (jobbról) gratulált a település fejlődéséhez, Tóth János Zoltán az épület kialakításáról szólt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Így méltatta a község gazdálkodását az Elődeink háza avatási ünnepségén Fenyvesi Zoltán. A Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke gratulált a helyi falumúzeum, az Elődeink háza kialakításához. Mint mondta, a múlt, a jelen és a jövő jelenik meg egyszerre egy ilyen ünnepen.

Az Elődeink háza avatási ünnepségén Fenyvesi Zoltán (jobbról) gratulált a település fejlődéséhez, Tóth János Zoltán az épület kialakításáról szólt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

  • A múltat a múzeum épülete, a jelent a járda építése, az önkormányzati hivatal, a kultúrház felújítása, a jövőt pedig a játszótér bővítése jelenti, mert bízunk benne, hogy sok gyermek használja majd a településen. Remélem, ez a fejlesztési sorozat nem áll meg Hegymagason. Hiszen ezek a beruházások azt bizonyítják, hogy az ország fejlődik, a települések szépülnek. Ha tudunk egyet előre lépni, akkor az jó érzéssel tölt el bennünket. Így vannak ezzel az emberek, a települések és az ország is – mondta Fenyvesi Zoltán. Hozzátette, hogy azért is jó, ha egy település fejlődését látják az ott élők, mert akkor érezhetik, hogy érdemes jövőt tervezni a lakóhelyükön. Ha a települések élhetőek, a fiatalok is biztosabban úgy gondolják, hogy érdemes ott maradni, ott családot alapítani.
  • A falu polgármestere, Tóth János Zoltán az avató ünnepségen megköszönte mindazon vállalkozók, iparosok, gazdák, helyi lakosok segítségét, akik összefogásával sikerült rendbe hozni és berendezni a házat.

    Tóth János Zoltán (jobbról a második) az új autóbuszvárót mutatja a vendégeknek

  • Az ünnep fontos esemény az ember életében, kis falunkéban ugyancsak. Nagy eredmény, hogy egy Elődeink házát sikerült megalkotnunk. Nagy dolgok nem történetek az elmúlt három évben nálunk, de nekünk a kis fejlesztések is örömet okoztak. Parkosítottuk a faluközpontot, megújult a kereszt és környéke, új buszváró épült öböllel együtt, járda készült. A hivatal nyílászáróit lecseréltük, kifestettük, parkettáztuk, a játszóteret felújítottuk, bővítettük, a faluház külsejét és környezetét rendbe tettük. A kultúrház kívül és belül megújult, bővült a konyha, az épületet hídon lehet megközelíteni – mondta a polgármester.
  • Az Elődeink háza kialakításáról szólva hozzátette, hogy egy romos, düledező ház és egy másik romos épület állt a területen, amikor azon kezdett gondolkodni a település vezetése, hogy mihez kezdjenek az ingatlannal. Elsősorban Kovács Pálné, Magdi szorgalmazta, hogy tájházat alakítsanak ki. Csakhogy mivel olyan már sok van más falvakban, úgy döntöttek, hogy a falumúzeum neve inkább Elődeink háza legyen. Annál is inkább, hiszen a mai fiatal generáció ilyen házat már kevésbé láthat. A helyi lakosok lelkesen hoztak bele bútorokat, berendezési tárgyakat, például falvédőket.

    Az avatás végén Cséry Gergő atya mondott áldást az épületre, majd az ünneplők együtt tekintették meg az új buszvárót is.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában