Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

2017.12.05. 20:25

20. évfordulóját ünnepelte a „szív és az ész egyesülete”

Az egyesületre az ész és a szív kifejezés mindenképpen illik, hiszen mindig ésszerű, mindig előrevisz, amit képviselnek, és nagyon szerethető – hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület huszadik születésnapi ünnepségén.

Leitner Vera

Fotó: Pesthy Márton

Tizenöt ökovásár több ezer látogatóval, megyeszerte ingyenesen kiosztott tízezer komposztálóláda, faültetés, gyermekeknek tartott előadások, heti rendszerességgel megrendezett helyi termelői piac, ezer rendezvény. Sok szempontból sikeresen telt a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elmúlt húsz éve, melyet a civil szervezet szombaton valamennyi támogatójával közösen ünnepelt meg.

Fotó: Pesthy Márton
Fotó: Pesthy Márton

– Az egyesület és az önkormányzat együttműködésének kezdete óta szinte nem volt olyan év, hogy olyan szakmailag megalapozott ötlettel, javaslattal ne állt volna elő a Csalán, amely mellé az önkormányzat ne sorakozott volna fel szívesen – emelte ki Brányi Mária alpolgármester, aki rámutatott, a húsz éve Veszprémben, s a megyében tevékenykedő Csalán Egyesület egy professzionális civil szervezet, amely tudatos működésével magas színvonalú szakmai munkát végez.

Fotó: Pesthy Márton

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta, a Csalán Egyesület az egykori Veszprémi Egyetemről indult, s az alapító, Szalay Tímea is az intézmény országos hírű és eredményességű környezetmérnöki képzéséről került ki, majd azonnal gyakorlatba ültette azokat az ismereteket, melyeket az egyetemen tanult.

Fotó: Pesthy Márton

– A Szalay Tímea vezetésével létrejött professzionális csapat hatékonyan tud közreműködni a térség, a régió, a város környezeti problémáinak megoldásában – mondta el a rektor, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a globálisan jelentkező környezeti problémák a Föld egészére hatással vannak. – Ne felejtsük el, ezek ellen csak helyi szinten tudunk tenni. Ezzel foglalkozik a Csalán is.

Fotó: Pesthy Márton

Az egyesület nemcsak helyben, hanem országos szinten is meghatározó és véleményformáló szervezetté vált, melyet a születésnapi ünnepségen szintén felszólaló Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója is alátámasztott. – A Csalán Egyesület a környezetvédelem országos szimbólumává vált. Régóta ismerem Timit, ismerem azokat az embereket, akik itt dolgoznak, és pontosan tudom, hogy mi az a hit és az a kitartás, amivel mind a mai napig végzik a munkájukat. Amellett, hogy stratégikusan gondolkodnak és nagyon komoly célokat tűznek ki, rengeteg praktikus információt adnak át, s megtanítják, hogyan lehetünk ténylegesen környezettudatosak a mindennapokban.

Fotó: Pesthy Márton

– Ahhoz, hogy ezeket az eredményeket elérjük, egy nagyon jó csapatra, több száz önkéntes munkájára volt szükség, melynek következtében egy olyan erős háló alakult ki, mely sok mindent elbír. Ezt az értéket legalább ilyenkor, a húszéves születésnapon észre kell vennünk és értékelnünk kell – fogalmazott Szalay Tímea, az egyesület elnöke, aki visszatekintve arra a legbüszkébb, hogy a Csalán az elmúlt húsz évben végig aktívan tudott működni. Kiemelte, rendezvényeiken mindig odafigyeltek arra, hogy legjobb tudásuk szerint a lehető legnagyobb odafigyeléssel próbálják azokat megvalósítani. Az egyesület elnöke elmondta, a jövőre nézve egyebek mellett továbbra is célnak tekinti elérni, hogy a helyi értékeket megőrizze és felismerje a lakosság, hiszen ettől lesz erősebb a megye társadalmilag, gazdaságilag egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában