agybarát közösség

2017.09.22. 08:00

Egyedülálló jásdi kezdeményezés az Alzheimer-világnapon

Az Alzheimer-kór és a demencia megelőzéséért és korai felismeréséért indított programot az önkormányzat és a betegségekkel élők támogatását és érdekvédelmét ellátó országos egyesület.

Marton Attila

Az Alzheimer Világnapon tartott rendezvényen Himmer Éva, a Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke arról beszélt, a demencia össztársadalmi probléma. A Jásdon országosan elsőként létrehozott agybarát közösség nevű kezdeményezés létrehozásával azt kívánják tudatosítani a társadalomban, milyen fontos a betegség korai felismerése és korai diagnózisa. Kiemelte, a programban a lakosság demenciával kapcsolatos ismereteinek bővítését tűzték ki célul: iskolai oktatóprogramokat szerveznek és előszűréssel egybekötött lakossági felvilágosító kampányt indítanak. Hozzátette, a kórral érintett betegek száma világszerte nagymértékben emelkedik, a társadalom elöregedésével ez a tendencia fokozódni fog.

 

A szervezet célja, hogy a döntéshozók, a szakma és a civilek között induljon párbeszéd a nemzeti demensstratégia elkészítéséről, húzta alá Himmer Éva. Az elnök arról is beszélt, a korai felismerés lehetővé teheti, hogy tartalmasabb életet élhessen a beteg. Győry Tünde, Jásd polgármestere hangsúlyozta, a minőségi megöregedésre mindenkinek joga van, ezért csatlakoztak a programhoz. Az agybarát közösség célja a megelőzés, és az, hogy az első pillanatban észleljék a betegséget. A kezdeményezésben érzékenyítő tréningeket, foglalkozásokat és filmvetítéseket szerveznek. A falu vezetője és az egyesület elnöke abban bíznak, országosan és akár európai szinten is mintaprogrammá válhat a jásdi kezdeményezés.

Payrich Mária, a zirci pszichiátriai gondozó vezetője kiemelte, a demens betegek többsége előrehaladott állapotban kerül az egészségügyi rendszerbe, a korai felismerés viszont lehetővé tenné a korszerű gyógyszeres terápiás lehetőségeket, amelyek a kór fokozódását lassítanák. A világon ma 50 millió ember él demenciával, számukat Magyarországon 250 ezerre becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában