hit

2017.09.25. 11:21

A fiatal, nyitott szívű zarándok – Egyedül járta be az utat

A Szent-kúti Mária napi szentmisére mindig sokan érkeznek gyalogos zarándokok a közeli településekről, de az idén egy budapesti fiatal Bakonybélből tette meg az utat, kezében virággal díszített kereszttel.

Müller Anikó Hanga

Csizy Ferenc Kristóf közel negyven kilométert tett meg a jásdi Szent-kútig Fotó: Müller Anikó Hanga

A kis bakonyi faluba a budapesti Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna harmincöt híve érkezett, köztük a fiatalember nagyszülei, szülei is, de a gyalogos utat egyedül járta végig. Csizy Ferenc Kristóf huszonhét éves, családi cégükben belsőépítészként dolgozik.

Csizy Ferenc Kristóf közel negyven kilométert tett meg a jásdi Szent-kútig Fotó: Müller Anikó Hanga

– Bár sokszor megfordultam az elmúlt időszakban Jásdon, első alkalommal zarándokoltam. Ott a helyszínen, és utólag visszagondolva is úgy érzem, hogy jövőre többen leszünk, és talán lesznek vállalkozók rajtam kívül a zarándoklatra is. A nagyszüleim, és szüleim is fiatal koruk óta a kápolna hívei, így azok a kezdeményezések, amik bármelyik korosztályban is születnek, azt mi tudjuk, és elsősorban imádkozunk egymásért, amikor pedig megtehetjük, csatalakozunk ezekhez a kezdeményezésekhez, mondta. Prímász Róbert ciszterci atya harmadik éve Jásd plébánosa, akit gyermekként ismert meg, majd ő felvételiztette a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba. Később a kápolna közösségét segítette azzal, hogy a reggeli gyerekmiséket átvállalta a plébános atyától. Miután az atya visszakerült a zirci anyamonostorba, néha beszéltek és Ferenc egyszer meg is látogatta Zircen.

A fiatal zarándok, mellette balról édesanyja, előtte nagyszülei

– Akkor ott történt bennem valami, egy fajta békét éreztem, és az óta igyekszem minél több időt a közelében tölteni, emlékszik vissza. Az első nap Bakonybélből Zircig zarándokolt, ez megközelítőleg huszonegy kilométer volt. Másnap korán kelt, hajnali ötkor indult, hogy időben odaérjen a délelőtti szentmisére, Zirctől a Szent-kút tizenhét kilométert. – Az út legnagyobb részét turistaúton tettem meg. Az első nap legvégén haladtam közúton Akli és Zirc között. Hogy milyen lelki feltöltődést nyújt a zarándoklat? Azt hiszem, ez egyénenként változó. Fontos az, hogy legyen egy előre eltervezett szándéka, célja a zarándoklatnak, amin, egész úton lehet elmélkedni, és imádságban gondolkodni. Nehéz sokszor azokat a gondolatokat letenni, amik elvisznek fejben ezektől a céloktól, de érdemes velük megküzdeni. Az Úr Jézus rengeteg mindent le tud tisztázni egy nyitott szívű zarándokban akár egy egy-két napos zarándoklat során is. Féléveket lehet abból lelkileg táplálkozni, amiket az Úr Jézus ilyenkor üzenetekben, megtapasztalásokban, érzésekben, sugallatokban, ajándékoz nekünk, mondta Csizy Ferenc Kristóf.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában