jubileumi ünnepség

2017.09.26. 09:00

Hatszázötven éve kezdték el megépíteni Szarvaskő várát

Történelmi bemutató, lovagi torna, színpadi produkciók, kiállítás, koncert, tűzijáték – a szervezők nem aprózták el a Szarvaskő várának 650. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget, mely talán a vártnál is nagyobb sikert aratott.

Polgár Tibor

Szarvaskő várának ünnepén sokan ellátogattak az erődítmény romjaihoz Fotó: Polgár Bettina

Sokan ellátogattak Döbröntére, hogy részesei legyenek a jeles jubileum alkalmából szervezett programoknak. Az erődítményt ugyanis 650 esztendővel ezelőtt, 1367-ben kezdte megépíttetni Himfy Benedek, a munkálatok 1374-ig tartottak. A Himfy család fiúági kihalásakor, a 16. század elején az Essegvári famíliához került a vár, ami még ugyanennek a századnak az utolsó éveiben elhagyatottá vált, miután az Essegváriak szintén kihaltak fiúágon. Ezt követően Szarvaskő várának gazdátlan épületei valószínűleg portyázó törökök áldozataivá váltak, majd az évek során a romok köveit széthordta a környékbeli lakosság.

Szarvaskő várának ünnepén sokan ellátogattak az erődítmény romjaihoz Fotó: Polgár Bettina

A 650. évforduló apropó-ján tartott nagyszabású rendezvényt annak fővédnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár nyitotta meg, aki szólt az egykor dicső vár múltjáról, és kiemelte Döbrönte mindig szép, tiszta, rendezett, barátságos településképét. Cseh Lajos polgármester köszöntőjében megjegyezte: szeretnék, ha előbb-utóbb megtörténhetne Szarvaskő várának teljes feltárása. Mint mondta, számos gyermekkori élmény kötődik ehhez a történelmi helyszínhez, amit a mai ember számára körülleng egyfajta misztikum.

Az eseményen Petrik Iván, a Pápai Levéltár vezetője bemutatta Szarvaskő várának történetét, majd a szabadtéri színpadon fellépett a mihályházi Rezeda néptánccsoport és asszonykórus, a Kemenesmagasi Citerazenekar, a pá-pai Brezza D’Barocco kórus, valamint a pápakovácsi Dodzsem zenekar. A szép számban egybegyűltek tapsolhattak Fekete László és fia show-műsorának, illetve a várromnál lovagi tornának a Pápai Lovasiskola jóvoltából, továbbá láthatták a Hagyományok Hegye Egyesület avar kori történelmi bemutatóját és a Delta Íjászegyesület terepíjászkupáját. Mindeközben a művelődési házban a Szar-vaskő váráról összeállított kiállítás várta az érdeklődőket, a Bakancsos Természetjárók Körének köszönhetően.

Az ünnepségre tűzijáték és Karthago-koncert tette fel a koronát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában