„A múlt a jövendő tükre!”

2017.09.27. 09:00

Nagyszabású ünnepséggel zárult Pápán a Kossuth Lajos-emlékév

Az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egylet Kossuth Lajos emlékének ápolásában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, Kossuth-emlékprojektjükkel a város a múlt évet Kossuth-emlékévként ünnepelhette.

Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő összegzi a Kossuth-emlékprojektet, balról Áldozó Tamás polgármester, Kovács Zoltán államtitkár, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke Fotó: Laskovics Mári

Pápa önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója alkalmából a minap. A program a városházán kezdődött: a Himnusz után Kossuth Gergő énekes, elő-adóművész Kossuth-nótacsokra örvendeztette meg az összegyűlt vendégsereget.

A 19. században négy díszpolgári cím adományozása mellett döntött a pápai képviselő-testület: 1875-ben Czimmermann Jánost, 1887-ben Kossuth Lajost, 1891-ben Vaszary Kolost, 1893-ban Jókai Mórt választották díszpolgárrá. Pápán az igazán nagy teljesítmény eléréséért járó díszpolgári kinevezés kivételes eseménynek számít – hangzott el Áldozó Tamás köszöntőjében. A polgármester köszönetet mondott Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselőnek és az „Elsősorban pápai” – Városbarát Egyletnek (EpVE), amiért Kossuth Lajos emlékének ápolásában kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, Kossuth-emlékprojektjükkel a város a múlt évet Kossuth-emlékévként ünnepelhette.

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő összegzi a Kossuth-emlékprojektet, balról Áldozó Tamás polgármester, Kovács Zoltán államtitkár, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke Fotó: Laskovics Márió

Kövér László, az Ország-gyűlés elnöke beszédében a néhai pénzügyminisztert, kormányzót méltatta: – Az önrendelkező, független és szabad magyar állam eszméjének megvalósításáért és eszményének éltető megerősítésért mi, magyarok mélyen tiszteljük, szívünkbe zártuk Kossuth Lajost. Múltbéli magyar nemzedékek évszázados törekvésének olyan 19. századi megvalósítója ő, akinek példája irányt tud mutatni a 21. század magyarjainak is, ezért Kossuth Lajos számunkra nemcsak a múlt, hanem a jövő embere is. Nemcsak történelmünk egyik legnagyobb hatású államférfija, hanem az egyik legtisztábban és legmesszebbre látó politikai gondolkodója is.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi köz-igazgatásért felelős államtitkár felszólalásában megemlékezett H. Szabó Lajos helytörténészről, illetve Kövér László pápai díszpolgárrá választásának okairól. Mint mondta, nem véletlen, hogy a forradalom és szabadságharc idején, 1848. június 16-án alakult meg Pápán az első választott képviselő-testület. E jeles dátumra Pápa város napja emlékeztet. Az államtitkár a város történetének főbb mérföldköveit felidézve szólt a szocializmus nehéz éveiről, majd saját politikai szerepvállalásairól. Elmondta, büszke a díszpolgári címére, igyekszik ezentúl is méltó lenni rá. Megköszönte továbbá a városi kitüntetettek munkásságát.

Az aulában Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke nyitotta meg a Kossuth és kora című kamarakiállítást.

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az EpVE ügyvivője, összegezve a projektet, többek között elmondta, hogy több mint 45 néhai honvéd, zömében felújításra szoruló síremlékét jelölték meg koszorúval, nemzetiszínű szalaggal, ezen megemlékezéseket fotókkal, szöveggel dokumentálták. Bejelentette, hogy az EpVE a Kossuth Szövetség tagszervezeteként folytatja hagyományőrző munkáját. Majd megőrzésre átadta a projekt emlékalbumát a városi könyvtár helytörténeti gyűjteménye számára.

Az eseményen az EpVE Kossuth barátjáról, Eberhardt Károlyról elnevezett emlék-plakettet adományozott Pápa két díszpolgárának, Kövér Lászlónak és Kovács Zoltánnak, illetve Áldozó Tamásnak, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyzőnek, Hermann István könyvtárigazgatónak és Kossuth Gergő énekesnek. Gavlik István és Kerecsényi Zoltán pedig a pápai önkormányzat ajándékait vehette át. Végül a résztvevők megkoszorúzták a Kossuth utcán 2002-ben avatott Kossuth-szobrot, valamint az utca végén található Tansütő épületének falán újonnan elhelyezett, Zsuppán István művésztanár által alkotott bronz Kossuth-domborművel díszített márvány emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában