Magyarok Kenyere

2017.09.12. 06:50

Gazdák adománya - Közel ötezer kilogramm lisztet adtak át

Közel ötezer kilogramm lisztet eredményeztek a Magyarok Kenyere nevű jótékonysági programban idén összegyűlt Veszprém megyei búzafelajánlások. Az adományt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetének hétfői pápai küldöttgyűlésén adták át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

Polgár Tibor

Győrffy Balázs jelképesen átadja az adományt Pataki Gergelynek Fotó: Polgár Tibor

Az egyik belvárosi szállodában tartott összejövetel elején Radovits Tibor, a NAK Veszprém megyei elnöke felidézte, Korinek László egyetemi tanár 2011-ben indította útjára a Magyarok Kenyere programot, ami akkor vált országosan is kiemelt jelentőségűvé és sikeressé, amikor a kamara négy évvel ezelőtt a kezdeményezés mellé állt. – Habár nem vagyunk nagy búzatermelő megye, a kezdetektől fogva részt veszünk a programban, a lehetőségeikhez mérten a mi gazdáink is hozzájárulnak a nemes célhoz. Idén a tavalyinál jóval több búza gyűlt össze a felajánlásoknak köszönhetően, az ebből őrölt mintegy ötezer kilogramm lisztet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttatjuk el a rászorulóknak – közölte Radovits Tibor.

Győrffy Balázs jelképesen átadja az adományt Pataki Gergelynek Fotó: Polgár Tibor

Az adományt jelképesen Győrffy Balázs országos NAK-elnök adta át Pataki Gergelynek, a szeretetszolgálat régióvezetőjének. Radovits Tibor kérdésünkre kiemelte, a gyűjtés egyértelműen sikeres volt a megyében, és természetesen jövőre is csatlakoznak majd a programhoz. Pataki Gergelytől megtudtuk, a lisztet elsősorban a kisgyermekes, gyermekes rászoruló családokhoz juttatják el.

A küldöttgyűlésen Győrffy Balázs az agrárágazat aktualitásairól, valamint a közelgő kamarai választásokról tájékoztatta a szép számban egybegyűlteket. Mint mondta, november 3-án országosan közel 250 szavazókörben adhatják le voksukat a NAK tagjai, akik 19 megyei küldöttgyűlés alakulásáról döntenek majd. A választáson a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz) jelezte indulását, előbbi 19, míg utóbbi 9 megyére nyújtott be küldöttjelölt-listát. – Veszprém megyében a Magosz egyedüliként indul azokért a pozíciókért, amik a küldöttgyűlésben megnyílnak. Ez 70 küldöttet jelent majd, a következő lépésben pedig a megyei és az országos tisztségviselők megválasztása is megtörténik – jegyezte meg a NAK elnöke. A megyében egyébként 12 helyszínen, a 10 járási székhelyen, valamint Zánkán és Csöglén szavazhatnak majd a kamarai tagok.

Győrffy Balázs az agrárgazdasági kamara működésével kapcsolatban úgy fogalmazott, az elmúlt években számos területen előreléptek, fejlődtek. Évente több mint 200 jogszabályt véleményeztek, többet saját maguk kezdeményeztek. A vidékfejlesztési programban is jelentős szerepet vállaltak, részben a NAK közbenjárásának köszönhetően több mint a duplájára emelkedett az az összeg, ami az élelmiszeripar rendelkezésére áll. A falugazdász hálózatot egységes, jól működő rendszerré alakították, továbbá segítséget nyújtottak a hozzájuk fordulóknak a pályázatokkal kapcsolatban. Emellett például biztosításközvetítő és telekommunikációs szolgáltatást is működtetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában