worldskills

2017.09.26. 17:30

Fiatal nagyvázsonyi ács is érmet nyerhet a szakmák olimpiáján

A WorldSkills versenyt a szakmák olimpiájának is hívják, amelyet idén Abu Dhabiban rendeznek meg. Az októberi versenyen 19 szakmában 20 fiatal szakember képviseli Magyarországot.

Molnár Sándor

Piltman Gábor fél évet készült a versenyre, amelynek nagy részét a családi műhelyben töltötte Fotó: Molnár Sándor

A nagyvázsonyi Piltman Gábor is készül a nagy utazásra, hogy az ácsok között próbára tegye az ügyességét.

A megyebeli fiatalembert többfordulós válogatóverseny után ítéltek szakmájában a legjobbnak. Ennek eredményeként októberben tíz napot tölt majd a magyar csapat tagjaként az ázsiai országban. Négynapos lesz maga a verseny, amelyet egy nagy arénában rendeznek meg. Ötven szakmában 1200 versenyző méri össze a tudását, a világ számos pontjáról. Az ácsok versenyében 17 országból indulnak fiatal szakemberek. A feladat nagyjából már ismert az indulók előtt, akiknek négy nap alatt kell összerakniuk egy kis makettet, amely egy kerti kiülő lesz tetővel és egy virágosládával a hátuljában. A fa építmény négy modulból áll majd, amelyből az utolsó egy mandala asztal, amelynek minden lába tekerve van. Ez a legbonyolultabb része – avat be a részletekbe Piltman Gábor. A feladat elkészítésére 22 óra áll majd rendelkezésre. A sok gyakorlásnak köszönhetően úgy érzi, hogy bőven belefér ebbe, sőt, jelenleg van másfél óra pluszideje. El-árulja azt is, hogy a felkészüléshez kaptak egy teszt-projektet, ami hasonlít a versenyfeladatra, de természetesen a döntőben majd változtatnak valamit rajta.

Piltman Gábor fél évet készült a versenyre, amelynek nagy részét a családi műhelyben töltötte Fotó: Molnár Sándor

Gábor fél évet készült a versenyre, amelynek nagy részét a családi műhelyben töltötte. Reggeltől estig makettozott, mint mondja. Először az elméletét, a szerkesztési módszereket tanulta meg, majd a folytatásban, a nyár elején megkapott tesztprojekt segítségével megpróbálta finomítani, pontosítani, gyorsítani a műveleteket.

A felkészülés során részt vett egy egyhetes dániai utazáson is, ahol ugyanezt csinálták, több ország képviselőivel együtt. Gábor angolul nem, németül egy picit beszél, ezért a szakmai olimpián, Abu Dhabiban egy angolul jól beszélő szakértő segíti őt.

Gábor egyébként a veszprémi Táncsicsban végzett ács-állványozóként, majd leérettségizett és most Győrben tanul magasépítő technikusnak. Építész szeretne lenni, és a komplett faszerkezetű házakra specializálódni.

A nagyvázsonyi fiatalember úgy véli, hogy jelenlegi szakmai tudásával a magyarországi átlag fölött van jóval, de például egy német szakemberhez képest érezhető a lemaradása.

– A felkészülés felére értem el arra a szintre, mint egy német tanuló, aki kijön az iskolából. Ekkora különbségek vannak, mert ezeket a szerkesztéseket itthon nem alkalmazzuk – meséli.

Ahhoz, hogy a szakmai olimpiára kijuthatott, elmondása szerint szükség volt és van alázatra, mert rengeteget kell térdelni a rajzok mellett. A legfontosabbnak viszont a térben látás képességét tartja, mert a rajzokon szereplő kétdimenziós elemeket kell elképzelni három dimenzióban, hogy hogyan is néz majd ki a feladvány. – A lényeg a rajz, mert ha azt nem tudom megcsinálni, akkor bukott a mutatvány – mondja. Természetesen a kéz-ügyesség is nagyon fontos, mert pontosan kell dolgozni. A pontozás során az elkészült makettet fél milliméteres hézagmérővel méregetik a bírák, és fél milliméteres eltéréstől már csak 80 százalékát adják a pontoknak, ezért asztalos pontossággal kell dolgozni a versenyen.

Az, hogy az ács szakmát tanulta, nagyban köszönhető a családi háttérnek is, hiszen az édesapja is ácsmester. A felkészülés során, ha elakad valamiben, esténként van kivel megbeszélni a problémát.

Az elmúlt fél évben minden energiájával a versenyre készült. Jól ismeri a magyar csapat tagjait, akik a többi szakmában képviselik majd hazánkat, mert részt vettek két csapatépítő tréningen. Ez azért jó, mert bár a versenyt egyedül kell végigcsinálnia, de mégsem lesz egyedül. Minden szakmában megismerte a legjobbakat, és lesz kivel beszélgetni a tíz nap alatt.

A környezete, a barátok büszkék rá. Nevetve meséli, hogy sokan felajánlották, hogy szívesen elkísérik az Emírségekbe a versenyre, ahol nem lesz könnyű dolga. Az elit, akik ezeket a versenyeket megnyerik általában, a német, osztrák, francia, koreai indulók, akik nagyon komolyan készülnek. Gábor elmondása szerint a koreai versenyző hat évig készült csak erre az egy versenyre, és velük kell felvenni a küzdelmet. Éppen emiatt már azzal elégedett lenne, ha sikerülne a középmezőnyben végeznie. Díjazzák az első három helyezettet és ezen kívül kiosztanak kiválósági érmeket is. A versenyzők felénél jobbakat díjazzák az utóbbival. Piltman Gábor célja az, hogy jó eredményt érjen el és egy kiválósági éremmel jöhessen haza az Emírségekből.

Mi is az a WorldSkills verseny?

A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, korábban a szakmák olimpiájaként ismert World-Skills versenyek több mint hatvanéves múltra tekintenek vissza.

A WorldSkills versenyek jellemzői:

• Kétévente, minden páratlan évben kerülnek megrendezésre.

• Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér.

• Egy versenyző csak egy WorldSkills versenyen indulhat.

• A verseny hossza: 4 nap, ebből a nettó versenyidő 15 és 22 óra közé esik.

• A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat), ahol csapatban indulnak a részt vevő országok.

• A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol 24.

• A versenynek 3 hivatalos nyelve van: az angol, a német és a francia.

• A versenyszámokat, vagyis hogy mely szakmákban lehet indulni, a korábbi évek tendenciái, az új trendek és az előregisztráció során jelentkezett részvevők száma együtt határozzák meg.

• A versenyeket öt alappillér, a becsületesség, az átláthatóság, a pártatlanság, a partnerség és az innováció jegyében szervezik és bonyolítják.

• A versenyfeladatok szakmától függően már a verseny előtt teljes egészében ismertek lehetnek, azonban alapszabály, hogy amennyiben a feladat ismert, azt a verseny előtt legalább 30%-ban meg kell változtatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában