Trend

2017.09.11. 07:30

Madárpókok házikedvencként? Egyre divatosabb!

Németh József gyűjtő végre nem csak külföldön, hanem hazánkban is bemutatja különleges, élő pókokból, sáskákból, csótányokból álló gyűjteményét az érdeklődőknek.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai vándorkiállításon rengeteg gyerek volt kíváncsi az egzotikus pókokra, sokan szüleikkel, iskolai osztályukkal együtt érkeztek. Németh József húsz éve gyűjti a pókokat, korábban is voltak állatai, de inkább a kutyákért, macskákért, lovakért rajongott. Azt mondja, egy idő után kinőtte a budapesti lakást, majd annak pincéjét is az állatsereglet, így leköltözött Lajosmizsére. Aztán külföldön, Németországban. Ausztriában. Szlovéniában, Romániában mutatta be gyűjteményét, mindenhol nagy sikert aratva.

Most Magyarországra hozta el a mini állatkertet és ősztől tavaszig járja vele az országot. Az élő állatok mellé preparátumokat vásárolt, százlábúak, skorpiók, hatalmas és ritka orrszarvú bogarak gazdagítják a gyűjteményt. Látható köztük például rózsaszín szárnyú szitakötő, amellyel itthon egyébként sehol nem találkozhatunk, de műgyantába öntött cincérek és rózsabogarak is bemutatkoznak a tőlük nem viszolygóknak. Az ázsiai Dél-amerikai pókok mellé szeretne még beszerezni néhány afrikait és ausztrált is. A lényeg, hogy minél nagyobbak és ritkábbak legyenek.

- Az első pókot ajándékba kaptam, megmosolyogtam a dolgot, de aztán egyre jobban tetszett a tartása, később informálódtam is róla, aztán elkezdtem gyűjteni őket. Egy pók terráriumnak nem kell nagynak lennie, de fontos a jó szellőzése. Főként a nyári hőségben lényeges ez – magyarázza a gyűjtő, aki a saját terráriumait maga tervezi és úgy gyártatja.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A rovarok, pókok tartásához szívesen ad tanácsokat, sőt, meglepődve tapasztalja, hogy mekkora divat már a pók tartás. Naponta több gyűjtő, köztük meglepően sok lány érdeklődik a pókok tartása iránt. A hölgyek pedig még akár a tenyésztéssel is megpróbálkoznak, és ma már vannak olyan családok, akik ebből élnek, némelyik pók ugyanis kifejezetten drága – tudtuk meg a kiállítótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában