Bakonykoppány színre lép

2017.10.27. 09:30

Ízes őszi kalandozás tanítani való ötletekkel a III. Bakonyi Gasztro Kupán

A Veszprém Megyei Gasztronómiai Szövetség idei Bakonyi Gasztro Kupa rendezvényén a minőségre nem lehetett panasz, kiváló ötletekkel rukkoltak elő a nevezők.

Őrsi Ágnes

A Pápai járásban található Bakonykoppány lakóinak száma napjainkban nem éri el a kettőszázat. Részben német ajkú családok élnek a szép kis faluban, ami amellett, hogy virágos, rendezett, a közeli kirándulóhelyek révén sok természetbarátnak ismerős. A Veszprém Megyei Gasztronómiai Szövetség Bakonykoppány önkormányzatával közösen erre a kivételes helyre hirdette meg az idei Bakonyi Gasztro Kupát.

Schmidt Attila a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete képviseletében főz Fotó: Őrsi Ágnes

Két éve a szövetség a Bakony Expó kapcsán szervezett gasztronómiai versennyel a korábbi hagyományokat szerette volna újjáéleszteni. A szándékhoz kiváló helyszínnek bizonyult az őszi expó, ami rengeteg látogatót, jókora publicitást ígért. Ha ezt nézzük, merész ötletnek tűnt egy ilyen kicsi faluban rendezni a harmadik Bakonyi Gasztro Kupát, de kár volt aggódni; mintegy kilencven (!) nevezés érkezett, és a versenyzőkre a hazai szurkolókon kívül nem csak a szomszéd településeken élők voltak kíváncsiak.

A versenykiírás szerint helyi vendéglátóipari vállalkozásokat, kistermelőket, vendéglátós iskolákat vártak a hét végére Bakonykoppányba, de csapatok formájában a helyi lakosokat is, iskolákat, óvodákat, baráti társaságokat is.

Németh Krisztina, az egyesület elnöke rangos szaktekintélyeket hívott meg a zsűribe, ők pedig a hazai és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően látták el feladatukat. A plébánia közösségi termében, a Pajtában tekintették meg az alkalomra terített díszasztalokat, a saját készítésű, hozott hidegtálakat, süteményeket, az éléskamra tartósított kincseiből összeállított bemutatót, az udvaron pedig a bográcsokban elkészült jóféle ételeket.

Ami a minőséget illeti, arra sem lehetett panasz, a látogatók kiváló hidegkonyhai ötletekkel találkozhattak, profi feleletekkel a pincértanulóktól, ha pedig egy bográcsos ételre azt mondja Punk Ferenc, hogy ezt a megoldást tanítani kellene, ott valószínűleg minden rendben van. Hogy ez a kissé hűvös délután családi program legyen, míg a felnőttek főztek, a kisebbek töklámpást faragtak.

Mivel minden kategóriában volt felnőtt és tanuló korcsoportos induló is, a felelős zsűri tizenkét első helyezésért adott át kupát, az abszolút győztes pedig a közönségdíjas lett: Tóthné Grób Magdolna őszi gesztenyés dísztortájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában