Hadgyakorlat

2017.10.30. 15:18

Lövöldöznek még egyet utoljára a Bakonyban

Az idei év utolsó nagyszabású honvédségi hadgyakorlata kezdődött a Bakonyban melyen olasz, szlovén és magyar katonák valamint harci eszközök vesznek részt.

Balogh Ákos

A Clever Ferret 2017 azaz „okos menyét” fedőnevű kiképzési esemény október 24-én kezdődött az egységek átcsoportosításával a Veszprém közeli lő és gyakorlóterekre, a valós végrehajtás pedig a napokban kezdődött el és egészen november 12-ig tart.

A gyakorlat a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Forces − MLF) éves megmérettetése, mely kötelék egyébként Olaszország, Szlovénia és Magyarország kormányai között 1998. április 18-án Udinében jött létre, létrehozva egy olyan, készenlétben lévő, közös, gyorsreagálású, könnyűlövész-dandárt, amely képes hatékony választ adni az újonnan felmerülő katonai kihívásokra.

Az elkövetkezendő napokban megnövekedett katonai mozgásra lehet számítani a Veszprém környéki gyakorlóterek térségében, valamint a Tapolca közeli újdörögdi kiképzőbázison, ezen felül megnövekedett, alacsonyan repülő légiforgalom is várható, mind a lőterek közelében, mind pedig az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Megnövekedett zajhatásra is készülni kell, a járművek zaja mellett többször éleslövészetet is megzavarhatja a lakosság nyugalmát.

A Clever Ferret gyakorlat egyébként, utoljára 2010-ben járt hazánkban, akkor majd 2500 katona hajtotta végre a feladatokat, több száz harci- és technikai eszközzel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában