Jásd

2017.10.12. 08:45

Élő rózsafüzér-áhítat a falun keresztül

A Magyarok Nagyasszonya katolikus ünnep alkalmából több száz helyi lakos és környékbeli zarándok vett részt az élő rózsafüzérmeneten, melyet ünnepi szentmise előzött meg.

Müller Anikó Hanga

Népviseletbe öltözött fiatalok vitték a Szent-kút kegyszobrát és az egyházi zászlókat, balra Dékány Á. Sixtus apát Fotó: Müller Anikó Hanga

A kis bakonyi zsáktelepülés lakóinak nagy része szlovák származású, ezért ezen a nyelven is elhangzottak szent énekek. A résztvevők a templomtól indulva a rózsafüzért imádkozva végigvonultak a falun. A menetet Prímász Róbert ciszterci atya, helyi plébános vezette, mellette a keresztet a második osztályos kisiskolás, ministráns, Bákor Bálint vitte. Utána következtek a gyermekek, a ministránsok, a helyi népviseletbe öltözött fiatalok, akik a Szent-kút kegyszobrát és az egyházi zászlókat vitték. Őket a papság, az egyházi énekkar, majd a hívek több száz résztvevőből álló menete követte. Zircről, Olaszfaluból, Bakonynánáról, Lókútról, Csetényből, Dudarról, Szápárról, Tésről és Bakonycsernyéről is érkeztek zarándokok.

Népviseletbe öltözött fiatalok vitték a Szent-kút kegyszobrát és az egyházi zászlókat, balra Dékány Á. Sixtus apát Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az élő rózsafüzér ötlete elődöm, Czár Péter plébános atyáé volt négy évvel ezelőtt. Akkor mint nagyesztergári plébános, én voltam az Élő rózsafüzér-áhítat celebrálója, aztán három éve megkaptam a falut, így azóta én szervezem, mondta Róbert atya. A hívek a rózsafüzért imádkozva, Sixtus atya celebrálásával végigvonultak a falun, majd a tavaly felújított és megáldott keresztet megkerülve visszatértek a templomba, ahol a szentmise áldással, és a Boldogasszony anyánk ősi katolikus himnusz közös éneklésével zárult. A szertartáson orgonán közreműködött Nagy Lénárd atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában