készségfejlesztő

2017.10.04. 11:00

A közös játékkal szerzett élmények a szülőknek és a gyermekeknek is hasznukra válnak

A megkérdezett családok több mint hatvan százaléka logikai társasjátékkal fejlesztette, szórakoztatta szívesen a gyermekét a nyári szünetben – olvasható a Formatex felmérésében.

Polgár Bettina

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szülőknek és a gyermekeknek lehetőségük adódjon a közös kikapcsolódásra Fotó: Polgár Bettina

A kutatás szerint a mostani kisiskolások figyelmét egyre nehezebb lekötni, amihez a tabletek és a mobiltelefonok iránti érdeklődésük is hozzájárul. A nyári szünet miatt kialakuló esetleges lemaradás ellen azonban nemcsak a könyvek fölött görnyedés a megoldás, hanem a társasjátékozás is kiválóan alkalmas a logikai, matematikai és az olvasási készségek, valamint a szövegértés fejlesztésében.

A nyári tanulás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gyermekekkel matematikai feladatokat kell megoldatni, vagy munkalapokat kell kitöltetni. A nyár sokkal inkább annak az ideje, hogy a gyerekek felfedezzék: a tanulás lehet szórakoztató, és voltaképpen bárhol megtörténhet, nemcsak az iskolapadban. A társasjátékok kiválóan alkalmasak a gyermek kognitív fejlődésének elősegítésére.

Vannak játékok, amelyek a gyerekek önkifejezési és beszédképességét javítják. Sokszor a gyorsaságra és a jó taktikára van szükség, vagy a betűkkel való zsonglőrködésre, esetleg számolásra. A három- és ötéves gyerekekkel már játszható memóriajáték, a kisiskolásokkal logikai játék vagy betűjáték, ahol játszva számolnak. A 8–12 évesekkel taktikai, kommunikációs játék, a kiskamaszokkal pedig már akár stratégiai játék is kipróbálható, nem beszélve az ismeretterjesztő kvízjátékokról. A gyerekek akkor tanulnak a leghatékonyabban, ha örömüket lelik az adott tevékenységben, sőt, a játékok során a győzelem és a kudarc vagy a vereség érzését is megtanulják feldolgozni, ami szintén fontos az iskolában.

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szülőknek és a gyermekeknek lehetőségük adódjon a közös kikapcsolódásra Fotó: Polgár Bettina

A kutatás szerint a szülők csaknem 28 százaléka nem engedélyez több tévénézést a nyári szünetben, mint iskolaidőszakban. Körülbelül ugyanennyien mondják azt, hogy annyit tévézhet gyermekük nyáron, amennyit akar. A kütyükkel való játékra a válaszadók csaknem 18 százaléka annyit időt enged, amennyit a gyermek akar, mintegy 23 százalék napi 2 órát, a gyerekek közel 18 százaléka pedig csak akkor kütyüzhet, ha valamit teljesít.

A társasjátékok választéka szerteágazó, a szülői tájékozódást megfelelő játékleírásokkal, szakképzett bolti eladókkal és játékbolti kipróbálásokkal is segíteni kell. A megkérdezett családok 61,7 százaléka logikai társasjátékkal fejleszti, szórakoztatja szívesen gyermekét a nyári szünetben. 56 százalék memóriafejlesztő társasjátékkal, 37 százalék szójátékkal, 35 százalék pedig kreatív társasjátékkal is játszik, de népszerűek a kvíz jellegű, a beszélgetős vagy mesélős, és a kézügyesség-fejlesztő társasjátékok is – olvasható a sajtóközleményben.

Bognárné Novák Ilona, a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatóhelyettese több évtizede foglalkozik gyermek- és családi programok szervezésével. Elmondta, tapasztalatai szerint a gyermekek már korábban szocializálódnak, manapság egyre fiatalabb korban hozzák el a szülők a különféle játékos rendezvényekre a kicsiket, akár egyéveseket is. – Nagyon népszerűek a közösségi játékok, és nemcsak az asztali társasjátékok értendőek ez alatt, hanem minden olyan játék, amit többen is használhatnak egyszerre. A szülők pedig nagyon szívesen ülnek le a csemetéikkel, és közösen szereznek élményeket – fejtette ki Bognárné Novák Ilona. Kiemelte, kifejezetten kedveltek a tematikus és a készségfejlesztő játékaik.

– A játszóházaink elhagyhatatlan eleme a nagyobb méretű játékpark, amihez óriás társasjátékok is tartoznak. Ezek főként fából készülnek, sok esetben kézzel festett, rendkívül igényes, esztétikus kivitelben – mondta el a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa. Hozzátette, évről évre egyre nagyobb szerepet kap a Pápai Játékfesztivál során az úgynevezett játékváros is, melynek fontos eleme a társasjáték-sziget.

Bognárné Novák Ilona kiemelte, a játszóházaik esetében nagyon népszerű az úgynevezett babaszőnyeg, ahol mozgásfejlesztő játékok várnak a legkisebbekre, az idősebb gyermekeknek pedig mindig az adott időszakhoz kapcsolódó foglalkozásokkal kedveskednek. – Október 8-án, vasárnap őszi családi délutánt szervezünk, ahol a résztvevők többek között lampionokat, levéldíszeket, apró ajándékokat készíthetnek – árulta el.

Bognárné Novák Ilona rámutatott, a családok különösen kedvelik még az interaktív színházi műsorokat, melyekbe a gyermekek is bekapcsolódhatnak, és szinte alakíthatják az előadás mentét. Emellett újdonság, hogy a legkisebbek örömére olyan előadásokat is indítanak a színházban, melyek 1–3 éves gyermekeknek szólnak.

– A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szülőknek és a gyermekeknek lehetőségük adódjon a közös kikapcsolódásra – zárta az igazgatóhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában