#instant_nyelvészet

2017.10.10. 17:55

Melyik település az, amely az „árva gyermek” nevet viseli?

Noha a település nevének kialakulására több magyarázat is létezik, ez a legvalószínűbb lehetőség.

Horváth Virág

A barokk bazilika, a ciszterci monostor Fotó: Müller Anikó Hanga

Zirc az ország legmagasabban, 400 méteren fekvő városa. Nevezik a Bakony fővárosának és szívének is. Vannak azonban, akik úgy tudják, hogy a város is innen kapta a nevét: azt jelenti, ’szív’ Bármilyen jól hangzik egy magyarázat, gondoljunk arra, hogy évszázadokkal ezelőtt nem a turisztikai marketinges gondolkodás volt a meghatározó a települések névadásakor – írja a nyest.hu.

Az anyanyelvápoló.hu is felhozza ezt a lehetőséget:

Származhat a szláv src (szerdce, jelentése: szív) szóból, hiszen a település a Bakony szíve; eredhet a zsirec (makkoltatás) vagy a crk (egyedül álló kis templom) szavakból. Legvalószínűbb, hogy a szláv szirici (árva gyermek) szóból kialakult személynév az alapja a névadásnak.

 

 

 

Kevésbé meggyőző azonban a magyarázat jelentéstani oldalról. A „Bakony szíve” modern ízű turisztikai szlogennek tűnik, és általában sem jellemző, hogy testrészekről, pláne belső szervekről nevezzenek el településeket (Bakonybél sem a szervről, hanem a bél ’belső rész’ szóról kapta nevét).

Kiss Lajos a Földrajzi nevek etimológiai szótárában amellett foglal állást, hogy a szó a szláv *sirъ [sziru] ’árva, magányos’ szavával van összefüggésben: ebből képezték a *Sira [szira] személynevet, ebből pedig a *Sirici [szirici] szót, melynek jelentése ’Szira emberei, utódai’.

A barokk bazilika, a ciszterci monostor
Fotó: Müller Anikó Hanga

 

Kiss Lajos azt is említi, hogy felmerül az is, hogy a szintén Veszprém megyei Borszörcsök és Karakószörcsök nevének utótagja is a *sirъ [sziru] ’árva, magányos’ tőből alakult névből származik, de ezt kevéssé tartja valószínűnek, bár a szóelemet személynévből eredetezteti. Tévedünk azonban, ha Borszörcsök nevében a bor szót sejtjük: valójában a Bors személynév rejlik benne. Karakószörcsök nevének előtagja viszont a vas megyei Karakó, a csehországi Krakov, illetve a lengyelországi Krakkó (lengyelül Kraków [krakuv]) nevével azonos eredetű: személynévből származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában