További fejlesztéseket is terveznek

2017.10.08. 12:00

Megújult a nagyalásonyi óvoda

Száz éve nem volt ilyen óvoda- és iskolafelújítási program az országban, mint napjainkban – hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár, ország-gyűlési képviselő a csaknem 30 millió forintból megújult nagyalásonyi óvoda átadóünnepségén.

Polgár Tibor

Hozzáfűzte: családbarát ország lévén a kormányzat igyekszik támogatni minden olyan helyi kezdeményezést, amely az oktatást, a nevelést szolgáló épületek korszerűsítésére irányul. Ennek egyik példája a sok száz közül a Nagyalásonyi Napköziotthonos Óvoda komplex rekonstrukciója, amely többek között a tető felújítását, a külső homlokzat hőszigetelését, a vizesblokkok bővítését, fűtés és meleg vizes rendszer kiépítését, nyílászárók cseréjét tartalmazta. A beruházáshoz pályázati úton csaknem 28,5 millió forint állami támogatást nyert el a falu, önrészként pedig közel másfélmillió forintot tett hozzá a projekthez – tudtuk meg a péntek délutáni átadón Csöngei Gábortól, Nagyalásony polgármesterétől. A község első embere megjegyezte, régóta tervezték az óvoda felújítását. Három sikertelen próbálkozás után a negyedik pályázatuk pozitív elbírálást kapott, így létrejöhetett a várva várt beruházás, amihez nagyon sok segítséget kaptak Kovács Zoltántól.

Kovács Zoltán és Csöngei Gábor az átadóünnepségen Fotó: Polgár Tibor

Az államtitkár emlékeztetett, a közel félezer lakosú Nagyalásonynak kisközponti szerepe van a térségben, a község iskolájába és óvodájába a környékbeli településekről is járnak gyerekek. Az utóbbi években több fejlesztés is történt a faluban: járdákat térköveztek, megújult a konyha, most pedig az óvoda, továbbá folyamatban van az orvosi rendelő felújítása. Mindez összesen bőven 130 millió forint feletti forrást jelent, és több további beruházást is tervbe vettek.

Kovács Zoltán szólt arról is, hogy Magyarország már 2016-ra teljesítette az Európai Unió által 2020-ra kitűzött azon célt, miszerint a négyéves gyermekek legalább 95 százaléka vegyen részt az óvodai nevelésben. Emellett 2014 óta több mint háromszorosára, 92 ezerről 318 ezerre nőtt azoknak az óvodásoknak és bölcsődéseknek a száma, akik ingyenes étkezésben részesülnek, miközben az elmúlt szűk négy évben háromezer új óvodai férőhely jött létre és háromszáz konyha újult meg.

Az átadóünnepségén a Nagyalásonyi Napköziotthonos Óvoda gyermekei rövid műsort adtak, majd a nemzeti színű szalag átvágását követően a jelenlévők megtekinthették a felújított épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában