verseny

2017.10.27. 13:50

Zsoltáréneklő versenyt tartottak Balatonfüreden

Zsoltáréneklő versenyt tartottak a Református Általános Iskolában. A negyedik alkalommal megrendezett versenyre idén az ország kilenc református iskolájából, több, mint száz gyerek érkezett.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági

A háromtagú zsűri elnöke Veresné Petrőcz Mária lapunknak elmondta, hogy Luther Márton a zsoltárokat Isten énekelt igéjének hívta. Később Kálvin János azt szerette volna, hogy a nép a saját nyelvén énekelhesse a 150 zsoltárt, melyek 124 dallamon szólalnak meg. Kálvin ezekkel az énekekkel próbálta erkölcsre, hitre tanítani a keze alá tartozó gyülekezeteket. Tapasztalatai szerint a gyerekek szívesen tanulják és éneklik a zsoltárokat.

Fotó: Sági Ági

- Hetedikes gyerekeknek a 68. zsoltárt, a hugenották harci zsoltárját tanítottam nemrég, nagyon szerették, lelkesedtek érte. Itt a versenyen azt várjuk el, hogy a gyerekek arra törekedjenek, hogy a szöveg és a ritmus pontos legyen. Néha a magyar nyelv szembekerül a francia dallamokkal, és ez nem könnyű feladat. Nézzük azt is, hogy mennyire kifejező az éneklés, a gyerekek mennyire élik át, és tudják előadni ezeket az énekeket- tette hozzá Veresné Petrőcz Mária.

Fotó: Sági Ági

Rojtos Norbert a Balatonfüredi Református Iskola igazgatója elmondta, hogy a zsoltárokkal már elsős korukban megismerkednek a gyerekek, később egyházi énekórájuk is van. Ezen a versenyen egy kötelező, egy szabadon választott zsoltárt, és egy népdalt is énekelnek a gyerekek. A kötelező zsoltár elég nehéz, ezzel nem gyakran találkoznak a gyerekek a vasárnapi istentiszteleteken, de az 500 éves reformáció ünnepén a kötelező zsoltárral a gályarabok emléke előtt tisztelegnek.

Fotó: Sági Ági

Ebertné P. Rita a Lovasberényi Reményik Sándor Általános Iskolából hét gyereket kísért el a versenyre. Elmondta, hogy eddig minden versenyre eljöttek.

- A zsoltárokat kicsit más hangképzéssel kell énekelni, lágyabban, puhábban, más lelkülettel és érzelemvilággal- mondta el Ebertné P. Rita.

A versenyzőket Bóka István polgármester köszöntötte, és az éneklés előtt Miklós Ferenc lelkipásztor tartott rövid áhítatot. Elmondta, hogy az ének összeköti az embereket. Az éneklő embereknek megnyílik a szíve, és kiömlik abból, ami benne van: az öröm, a szomorúság, a bűnbánat, a hitvallás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában