Parkoló lesz az elbontott ház helyén

2017.11.07. 11:00

Egeralján ingatlant vásárolnának a települési helytörténeti gyűjtemény elhelyezésére

A helytörténeti gyűjteményét szeretné újra a községben kiállítani Egeralja önkormányzata.

Tisler Anna

Fotó: Tisler Anna

Az anyag, amelyet Szalóki Károly amatőr festő, író, helytörténész kezdeményezésére gyűjtöttek a múlt század második felében a fiatalok, a helyi lakosság felajánlásaiból állt össze.

A kiállítást a térségbe látogató kirándulók gyakran felkeresték, a helyi fiatalok is érdeklődtek a dédszüleik korosztálya által használt szerszámok, háztartási eszközök iránt. Az egyházi tulajdonú épület állaga leromlott, már nem volt alkalmas kiállítás céljára. Azért, hogy a tárgyak ne károsodjanak, Veszprémbe szállították azokat. A helyiek viszont szeretnék mi- előbb hazavinni a gazdag anyagot, ezért a képviselő-testület múzeum céljára alkalmas épületet szeretne vásárolni. Azt követően már pályázaton is tudnának a felújításhoz pénzt szerezni, azt ugyanis csak saját tulajdonú ingatlanra adnak. Farkas Jenő polgármester elmondta, a gyűjtemény egy része régi mezőgazdasági eszközöket mutat be, így az érdeklődők megtudhatják, hogy a gépek megjelenése előtt milyen nehéz volt például az aratás. A község őrzi a mezőgazdasági jellegét, többen ma is gazdálkodásból szerzik a jövedelmüket. Ők saját vállalkozásukban dolgoznak.

Fotó: Tisler Anna

A 230 fős községben két élelmiszerbolt, egy virágbolt és egy vendéglő is működik. A vállalkozásokat azzal támogatja a képviselő-testület, hogy nem vet ki iparűzésj adót. A kommunális adó összege is nagyon kedvező, portánként évente 1500 forint. Az ötta-gú képviselő-testület nem kívánja a lakók terheit növelni. Az egeraljaiak csaknem harmada nyugdíjas, sok a gyermeket nevelő fiatal is. Helyben működik az óvoda, egy csoporttal, jelenleg 17 gyermekkel. A község évente 2,5 millió forinttal járul hozzá a fenntartáshoz, de fontosnak tartják, hogy megmaradjon az intézmény. A felszereltség jó, az óvónők sokat alkotnak, kézműveskednek a gyerekekkel. Ősszel terményekből, kukoricából, tökből rendeznek be sarkot, közben beszélgetnek az őszről, a természetről. Aki igényli, angolra is be-írathatja a gyermekét. Aki eléri a tanköteles kort, az első két évben nem kell utaznia, az első és második osztályt a szomszédos Adorjánházán végzik. A két község az idők folyamán összeépült, így gyalog vagy kerékpárral is járhatnak. Harmadik osztálytól a szomszédos Csöglén folytatják a tanulmányaikat. A polgármestertől megtudtuk, hogy jelenleg több egeraljai fiatal folytat felsőfokú tanulmányokat. Remélik, lesz, aki diplomásként hazatér. Nemrég 8–10 fiatal is a községben alapított családot. Mindannyian ragaszkodnak a faluhoz. A munkahelyre sokan vidékre utaznak, de Egeralja jó helyen fekszik, fél órán belül több várost is elérnek. Ma már kistelepülésen élni sem hátrány, az alapszolgáltatások adottak. Egeralja is fejlődik. Fontosnak tartják az utak felújítását, történtek is ilyen beruházások. A közterületek rendben tartásáért egyetlen közmunkás felel, akinek, ha szükséges, a falugondnok segít.

Nemrég vásároltak egy romos ingatlant, amit elbontottak, majd a helyén több parkolót alakítanak ki, ahol a háziorvosi rendelésre érkezők tudnak biztonságosan megállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában