2017.11.12. 07:00
Meg kell tanítani tudatosan étkezni a gyerekeket
Minden konyhai alkalmazott szívét-lelkét beleteszi a közétkeztetésbe, s szeretnénk, hogy az így készülő ételek még finomabbak, egészségesebbek legyenek – mondta el Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országos koordinátora a menzareform kapcsán Berhidán, ahol a közétkeztetés minőségének javítását célzó programot mutatta be a szervezet.
Fotó: Balogh Akos
– Magyarország jó mezőgazdasági lehetőségekkel bír, s ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyi érkeztetés esetén sem. Sok helyen azt halljuk, hogy a helyi gazdák nem tudják eladni a jó minőségű terményüket. Ha innen közelítjük a közétkeztetést, elmondhatjuk, hogy a helyi termelők számára kezdünk el egyfajta piacot szervezni – emelte ki Heizler Norbert. – Emellett szeretnénk kialakítani a közétkeztetésben részt vevőkben, elsősorban a gyerekekben a tudatos táplálkozás, a finom és esztétikus ételek utáni igényt.
Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta, a szövetség örömmel karolta fel a CÖF kezdeményezését és szervez kerekasztal-beszélgetéseket a témában országszerte, ezért látogattak el Berhidára is, ahol a jelenlévők egészséges zöldségfasírtokat, főzelékeket, házi gyümölcsjoghurtot is kóstolhattak.
A menzareform egyik képviselője, Buday Péter mesterszakács kiemelte, a gyerekeket már kiskorukban meg kell ismertetni az egészséges alapanyagokkal, hogy azokat később is szívesen fogyasszák.