Új építési telkeket alakítanak ki

2017.11.12. 11:00

Halimbán őrzik gyógyfüves papjuk hagyatékát

Munkagépeket, teherautókat, árokásást látnak azok, akik a Nyirád felőli úton érnek Halimbára. A munka jól halad. Tóbel János polgármestertől megtudtuk, hogy újabb házhelyeket alakít ki az önkormányzat saját forrásból.

Tisler Anna

Az építési telkeket összközművesként kívánja az önkormányzat eladni az építkezni és letelepedni szándékozóknak. A község szeretett volna pályázni, de erre a célra nem lehet kérni támogatást. A térségben viszont piaci alapon nem sok telekre volna igény, ezért úgy döntöttek, hogy a saját megtakarítását használja erre a célra az önkormányzat. Szeretnék ugyanis, ha az építkezni akarók találnának megfelelő telket, és senkinek ne kelljen vidékre költözni, ha olyan házra vágyik, amit ő építtet. Az első ütemben hat, egyenként ezer négyzetméteres telket alakítanak ki, és ha lesz rá igény, folytatják. A most készülő hatból háromra már van érdeklődő. Egy helyi háromgyermekes család szeretne új otthont, és két külföldön dolgozó is tervezi a hazaköltözést. A kedvezményes telket csak az vásárolhatja meg, aki vállalja, hogy a szerződésben meghatározott időn belül beépíti azt, majd beköltözik. A leendő Vadvirág utca a közművek lefektetése után aszfaltburkolatot is kap. A község régi építésű lakásai között is vannak eladók. Azokra is van kereslet, vidékről is költöznek.

A polgármester elmondta, hogy az intézményi ellátottság miatt a fiataloknak és kisgyermekeseknek is vonzó a település. Működik bölcsőde, óvoda, nyolcosztályos általános iskola. Középiskolákból a közeli Ajkán nagy a választék. Dolgozni is sokan járnak Ajkára. Halimbán a közösségi élet is jó, a művelődési ház munkatársai gyakran szerveznek programokat. A gyógynövényes kert ma már országszerte ismert. Sok kiránduló keresi fel tavasztól őszig. A helyiek is érdeklődnek az ott termő növények iránt. Szalai Miklós plébános közel fél évszázadon át élt Halimbán, ahol a gyógynövényeket tanulmányozta.

Fotó: Tisler Anna

A térségben szedett gyógynövényekből összeállított teakeverékei országszerte ismertté tették a nevét.

Egykori lakóháza kertjével együtt ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközpontnak, amely őrzi a halimbai gyógyfüves papként elhíresült esperes hagyatékát és elősegíti a környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok bemutatását és elterjedését.

A házban kiállítás látható Szalai Miklós életéről és munkásságáról, a kert pedig egy egyedülálló élő gyógynövénygyűjtemény, amelynek udvarán többek között rovarhotel és közösségi kemence is van.

A kirándulók másik gyakran felkeresett helye a két részből álló bányászati gyűjtemény. A polgármesteri hivatal udvarán emlékmű és a föld alatti munkavégzésre az embereket szállító vonat látható, a pincében pedig a bányában érezheti magát a látogató, aki a mélyben használt eszközöket is megtekintheti. A vágatot Mráz Attila és csapata készítette el társadalmi munkában néhány hétvégén. A bánya már bezárt, de a község őrzi az iparág hagyományait. A bányászat egykor biztos megélhetést, jó életszínvonalat nyújtott a családoknak. A bányászat megszűnése után, aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, megtalálta máshol a helyét.

A község továbbra is fejlődik. Nemrég az iskola épületének energetikai korszerűsítésére nyertek 45 millió forintot. A közbeszerzési eljárást követően a nyári szün-időben végzi el a munkát a nyertes vállalkozás. A nyílás-zárók cseréjén kívül az épület hőszigetelést kap.

Halottak napja előtt adták át a másik nagyberuházást, a felújított és kibővített ravatalozó épületét. A 36 millió forintból húszat az adósságkonszolidációban nem részesült települések támogatásából kapták, a többi saját erő volt. A régi épület előtetőt kapott, elkészült egy tárolóhelyiség, valamint egy urnafal. A ravatalozó épületébe új függönyöket is beszereztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában