EKF 2023

2017.11.10. 19:30

II. Közéleti minikonferencia: A regionális együttműködés mellett állnak

Nagyon fontos, hogy Veszprém nem egyedül szeretne indulni ezen a pályázaton, hanem térségi szempontból fogalmaztuk meg a céljainkat – emelte ki Porga Gyula polgármester a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 II. Közéleti minikonferenciáján pénteken a Hangvillában.

Leitner Vera

A minikonferenciát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) cím elnyerését célzó pályázat benyújtása előtti utolsó nyilvános mozzanataként rendezték meg pénteken. Az esemény keretében a pályázatot támogató szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá, biztosítva a várost az ügy iránti elkötelezettségükről.

– Már a pályázat kiinduló gondolata is az volt, hogy akkor fogunk tudni erősek, sikeresek lenni, akkor tudunk jó pályázatot írni, ha a lehető legszélesebb körű együttműködést sikerült kialakítani ­– emelte ki Porga Gyula polgármester. – Munkánk során számos magánszemély erősítette a pályázatunkat, de sikerült civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeket is megnyernünk a projekt sikere érdekében, s az a presztízs, ami a szervezetek mögött van, jól szimbolizálja, hogy mi mit próbáltunk ebben a pályázatban megfogalmazni – hangsúlyozta a polgármester.

– A MOL Nagyon Balaton eseménysorozatot azzal a nem titkolt céllal indítottuk útjára a Balaton-régióban, hogy olyan új események szülessenek, melyekre Magyarország büszke lehet. – mondta el Lobeinwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton tulajdonosa, aki kiemelte, a programsorozat két kiemelkedő eseménye, az Utcazene Fesztivál és a VeszprémFest is Veszprémhez köthető.

– Deklarált célunk, hogy Balatoni KÖR szellemiségével hozzá tudjunk járulni az EKF pályázat sikeréhez. A Balatoni KÖR gondolatisága mentén ugyanis egy olyan társadalmi-gazdasági egység létrehozását támogatjuk a Balaton környékén, melynek segítségével olyan környezetet tudunk kialakítani, mely mind az itt élők, mind az idelátogatók számára egy magasabb életszínvonalat jelent – nyilatkozta Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnöke.

– A világ egyik legszebb táján élünk itt, a Balaton-felvidéken, s mi, akik itt élünk, szeretnénk, ha ez a táj nemcsak megélhetést biztosítana, hanem egy élhető vidék lenne. Különösen az itt élő emberek helyi termékei, szolgáltatásai ismertsége, elismertsége kapcsán a turisztikai program bővítését és turisztikai kínálat szélesítését tűzte ki egyesületünk célként – emelte ki Rédei Zsolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöke. Az egyesület jelenleg 59 településen tevékenykedik, s kiemelkedő eredményei közé sorolandó a Vidék Minősége védjegyprogram létrehozása, de célja a térség fiataljainak megtartása és a kulturális programok körének szélesítése is.

Fotó: Pesthy Márton

– A végleges, megvalósult pályázati koncepció a Pannon Egyetem egyik professzorától származik, s pontosan egybeesik azzal a működési modellel, amelynek mentén az egyetem is végzi a tevékenységét, hiszen egyetemünk nemcsak veszprémi, hanem régiós intézmény, s az EKF koncepciója is egy ilyen regionális együttműködés keretében valósult meg – mondta el Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Hozzátette, a tudományt is a kultúra fogalmához tartozó értéknek tekinti, így az EKF cím elnyeréséhez történő folyamatban kiemelte az egyetemnek a tudományos eredmények bemutatásában, népszerűsítésében játszott szerepét.

A beszámolókat követően a támogató szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá, kifejezve támogatásukat a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton való részvétel mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában