Katonai Mezei Futó Világbajnokság

2017.11.06. 07:09

Sportszerűség, tisztelet, barátság és becsület

A sport megélése hozzásegít minket, hogy minél inkább kiismerjük önmagunkat és erősebbé váljunk az élet kihívásaival szemben – mondta el ünnepi beszédében Simicskó István honvédelmi miniszter az 57. CISM Katonai Mezei Futó Világbajnokság zárórendezvényén az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban vasárnap este.

Leitner Vera

Az 57. CISM (Nemzetközi Sporttanács) Katonai Mezei Futó Világbajnokságon huszonhét ország képviseltette magát. Az egyes nemzetek csapatai november 2-a óta folyamatosan érkeztek a bala-tonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központba, ahol vasárnap három versenyszámban, női rövid távon, illetve férfi rövid és hosszú távon mérték össze tudásukat. A 2300 méter hosszú, különféle akadályokkal tűzdelt pályán összesen 232 versenyző állt rajthoz.

- A katonai mezei futó-világbajnokságok elmúlt tíz évét tekintve az idei esemény hozta össze a legtöbb országot és legnagyobb számú sportolót. Nem engedhetjük, hogy ez a szám a későbbiekben csökkenjen. Éppen ezért meg kell próbálnunk elérni azt, hogy azok a nemzetek is csatlakozzanak ehhez a családhoz, amelyek még nem tették ezt meg, hiszen ez az, amiből erőt tudunk meríteni és csak együttesen tudjuk a mezei futó-világbajnokságokat erősebbé tenni – mondta el Marco Túlio baptista alezredes, CISM bizottsági tag a zárórendezvényen. A brazil alezredes hozzátette, olyan kiváló és magasszintű versenynek lehettünk tanúi, mely bizonyságot tett együttműködésről, bajtársiasságról, barátságról. Simicskó István honvédelmi miniszter ünnepi beszédében elmondta, a sporttevékenység segít minket hozzá ahhoz, hogy minél inkább megismerjük gyengeségeinket, ezáltal önmagunkat, s így váljunk erősebbé az élet kihívásaival szemben.

- Hadd gratuláljak a katonáknak, sportolóknak, hogy miközben futottak, sportoltak, küzdöttek, saját csapatukat, saját nemzetük közösségét is erősítették és ezen túlmenően azon országok barátságát is, akik a versenyen részt vettek. José Ortega y Gasset filozófus a sport erejéről, jelentőségéről úgy fogalmaz, az életet sportszerűen kell megélnünk. Mert a fair playben, amit a sporton keresztül megtapasztalunk, alapvetően az emberi élet minőségibbé tételét tudjuk elérni. A sportszerűségben benne van a barátság, az ellenfél tisztelete, becsülete, és az egészséges, tisztességes, a szabályok betartásával történő küzdelem – hangsúlyozta Simicskó István.

A magyar résztvevők közül Böhm Lilla hadnagy érte el a legjobb eredményt, aki világbajnoki tizedik helyen végzett a 4,6 kilométeres versenyszámban, de rajthoz állt Marosi Ádám főhadnagy, olimpikon is, aki a rövidtávú férfi számban versenyzett. A Nemzeti Sporttanács jövőre ismét világbajnokságot rendez Magyarországon, ezúttal Szolnokon, ahol majd öttusa és ejtőernyős világbajnokságot szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában