2023 Veszprém

2017.12.14. 18:25

Egyhangú döntés – Megpályázza Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet

Pályázatot ad be a város az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címre, döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a képviselőknek azért, hogy egységesen támogatták a pályázat elkészítését. Emlékeztetett, a programot a Bakony és Balaton térséggel közösen valósítanák meg. A pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést egyhangúlag szavazták meg a képviselők. A jelentkező városok körét februárban szűkítik.

Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) korábban arról kérdezte a polgármestert, hol tart a nyomozás a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette miatti ügyben. Mint ismert, a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet 2015. áprilisi belső ellenőri jelentése súlyos szabálytalanságokat állapított meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban, emiatt a polgármester feljelentést tett. Porga Gyula elmondta, vádemelési javaslat történt az ügyben, az ellenzéki képviselő kérdésére azonban leszögezte, Némedi Lajos alpolgármestert nem hallgatták ki. Hozzátette, az ellenzéki politikusoktól bocsánatkérést várna azért, hogy 750 napon keresztül lebegtették azt, hogy az alpolgármester gyanúsított lenne az ügyben. Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) arról beszélt, nincs és nem is volt a nyomozóhatóságok asztalán „Némedi-ügy”, hiába igyekezett ezt a látszatot kelteni Veszprém és környéke független országgyűlési képviselője, valamint néhány volt és jelenleg hivatalban lévő önkormányzati képviselő.

A napirend előtt Gerstmár Ferenc (LMP) arról kérdezte a polgármestert, mit tesz az önkormányzat a Csererdő városrész talajának megtisztítására. A képviselő arra utalt, a Greenpeace nevű környezetvédő szervezet közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szennyezett területként jelöli meg a Csererdőt. Porga Gyula válaszában kiemelte, azt, hogy pontosan milyen mértékű a szennyezés, alaposabb vizsgálat tudná feltárni. Hozzátette, ennek érdekében az önkormányzat egyeztetéseket folytat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, a jelentős költségekkel járó felmérést ugyanis az állami vállalat végezheti el.

A képviselők arról is döntöttek, januártól a nyugdíjba vonuló Szegedi László után Herendi Gábor lesz a Veszprém TV ügyvezetője, míg az állatkert élén továbbra is Török László marad. Az ügyvezetőket határozatlan időre választották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában