a kártya is frissen tartja a memóriát

2017.12.14. 07:40

Römiben verhetetlenek az ajkaiak

A helyi nyugdíjasok eleinte csak jól akarták érezni magukat. Mára viszont odáig fejlődött a römis csoport, hogy sorra nyerik a megyei és országos díjakat, a dobogó legfelső fokán is álltak már.

Tóth B. Zsuzsa

Négyfős csoportokban játszanak, hetente egyszer jönnek össze Fotó: Györkös József Fotó: Györkös József

A Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesület elnöke, Paulics István szerint nagyon fontos, hogy az idősek találjanak valamilyen sport- vagy szabadidős tevékenységet, amellyel elfoglalhatják magukat. Sokan túráznak, sikereket érnek el e területen, Veszprémben és Balatonfűzfőn römiznek az idősek. De Ajkán, ahol 21 nyugdíjasklub tagja az egyesületnek, kifejezetten népszerű a hölgyek körében a römi és a férfiak esetében az ulti.

Négyfős csoportokban játszanak, hetente egyszer jönnek össze Fotó: Györkös József

A legutóbbi megyei versenyen részt vevők döntő része ajkai volt. A város öt-hat klubjában a legnépszerűbb ez a kártyajáték, közülük is kiemelkedően sikeresek a 45 éves Őszirózsa nyugdíjasklub és a Regős klub tagjai, de a Timföldgyári nyugdíjasklub tagjai is igazán lelkesek. Meghatározott napokon együtt vannak, bármennyien játszhatnak, közben beszélgetnek, hasznosan és kellemesen töltik az időt. Nagyon jó ez így – mondta Paulics István. Az Őszirózsa nyugdíjasklub negyven tagjából 2001-ben alakult meg hat fővel a Römi klub. Az akkori alapítók közül ma még Czingler Sándorné és Vértes Miklósné aktív a römisek között.

Vértesné szerint amellett, hogy a keresztrejtvényfejtéshez hasonlóan a kártyajáték is frissen tartja a memóriát, kikapcsol a mindennapok gondjaiból a közös játék a francia kártyával. A tudást otthonról viszik, amint az érdeklődés, a logikai érzék ugyancsak elengedhetetlen, no meg a nyitottság. A römisek már gyermekeiket, unokáikat is megfertőzték, a családok több tagja kártyafüggő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában