Elkezdődött az eszközosztás

2017.12.01. 18:03

Számítógéphez jutnak a programban résztvevő települések idősei

Összesen ötezer, hátrányos helyzetű településen élő idős ember kap ingyen laptopot az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében. A megyében Küngösön, csütörtökön adták át az első, programban résztvevő nyugdíjas számára a kezdeményezés révén ingyenes laptopot.

Leitner vera

Fotó: Pesthy Márton

Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos, a program felelőse csütörtökön személyesen adta át a számítógépet Ötvös Gábornénak, aki elmondta, örömmel várja, hogy elsajátíthassa az annak használatához szükséges készségeket, mivel az eszköz nagy segítséget jelent majd a külföldön élő rokonaival, ismerőseivel való kapcsolattartásban.

Fotó: Pesthy Márton

A miniszteri biztos elmondta, a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök révén hozzájáruljanak a nyugdíjasok életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez. További cél új munkahelyek létrehozásához, hiszen a program kivitelezése közfoglalkoztatottak bevonásával történik, akik az idős emberek számára az új eszközök használatát megtanítják, rendszeresen tartják velük a kapcsolatot. Az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében nyolcvankilenc települési központon és a hozzájuk tartozó hátrányos helyzetű településeken ötezer fő 65 év feletti idős kap számítógépet, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálat feladata lesz, melynek munkatársai Skype-on keresztül napi, személyesen heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel.

Fotó: Pesthy Márton

Szabó Gergely, Küngös polgármestere elmondta, az idősügyi programban Küngösön hat közfoglalkoztatott segíti majd tizenkét idős ember mindennapi életét, magányának enyhítését, de további tizenkét olyan nyugdíjast is terveznek bekapcsolni a programba, akik már saját számítógéppel rendelkeznek. – Önkormányzatunk különös figyelmet fordít az időskorú lakosság mindennapjainak megkönnyítésére. Házi segítségnyújtás, falugondnoki szolgálat áll folyamatosan a rászorulók rendelkezésére, az önkormányzat dolgozói és közfoglalkoztatottjai napi szintű kapcsolatot ápolnak nyugdíjasainkkal. Nagy előrelépésnek tartjuk, hogy az infokommunikáció adta lehetőségeket az idősek szolgálatába állítjuk.

Veszprém megyéből két kistelepülés jelentkezett az Országos Infokommunikációs Idősügyi Programban való részvételre. Küngösön hat közfoglalkoztatott dolgozó látja majd el a programmal járó feladatokat, Nemesgörzsönyben pedig négy közfoglalkoztatott húsz idős helyi lakossal foglalkozik majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában