veszprém

2018.01.30. 08:30

Az egész család a klíma védelméért

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete, a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével szervezett családi klímanapot szombaton az Agóra Veszprém VMK-ban.

Leitner Vera

A teljes család számára összeállított programkínálattal valamennyi érdeklődő hasznos alternatív lehetőségeket ismerhetett meg egy éghajlatbarát életmód kialakításához. Az ehhez szükséges információkat a családi napon tanácsadás, játékok, eszközbemutatók, előadások révén sajátíthatták el a résztvevők.

A zöld életmód kialakításához szükséges információkat tanácsadás, játékok révén sajátíthatták el a résztvevők Fotó: Pesthy Márton

Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke elmondta, valamennyi generáció számára lehetővé kívánták tenni, hogy a számukra leginteraktívabb, leginformatívabb módon szerezzenek személyre szóló ismereteket, így játékokkal, energetikai tanács-adással, életmódváltással kapcsolatos programelemekkel, felmérésekkel, tesztekkel is készültek.

– A klímaváltozás valamennyiünket érint, s óvodáink, iskoláink már készülnek arra a feladatra, hogy kialakítsák a természetbarát értékrendet, a zöld gondolkodás a családban kezdődik. Egy ilyen családi nap kiváló keretet biztosít ahhoz, hogy tanuljunk egymástól, és felhívjuk a figyelmet a zöld gondolkodás fontosságára – mondta el a családi nap megnyitóján Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

– A gyermekeket is rá kell nevelni arra, hogy képesek legyenek megbecsülni és óvni a környezetüket, különösen az élő, teremtett környezetet. Ez a téma sokáig nem volt a keresztény tanok része, bár minden dogmatikakönyv első fejezetei a teremtő Istenről szólnak, s kétségtelen, hogy már Aquinói Szent Tamás is megfogalmazza, hogy a természet feletti a természetesre épül – hangsúlyozta Márfi Gyula veszprémi érsek a megnyitón. Szalay Tímea ennek kapcsán elmondta, a kereszténységben a teremtésvédelem az, ami a Föld és a teremtett világ védelmével foglalkozik, s emögött ugyan-azok a gondolatok húzódnak meg, melyeket a környezet-védők természetvédelemnek fordítanak le. Hozzátette, ezt a közös felületet felismerve az egyesület a jövőben is szeretne együttműködni a keresztény egyházakkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában