Legféltettebb kincseink óvója

2018.01.03. 07:15

Gazdag programmal ünnepelték meg Zirc gyermekintézményének jubileumát

Kelemen Gábor

Negyven évvel ez-előtt adták át a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde jelenlegi épületét. A nevelési intézmény sokszínű programmal készült a jubileumra, az épület pedig belül megújulva ünnepelhette születésnapját.

A falakon fotók idézik meg az elmúlt évtizedeket. Gyermekrajzok kísérik utunkat a földszintről az emeletre. A folyosón kölcsönözhető mesegyűjtemény nyílt, kialakítottak egy mesekuckót, az üveges kerengőben retró játékokból állítottak össze tárlatot.

- Amikor egy kisgyermek bekerül a bölcsődébe, óvodába, a szülők legféltettebb kincsüket bízzák az óvónőkre, átadják egy olyan intézménynek a gyermekeket, ahol a családi közösségből kiszakadva az első nem szabadon választott közösség tagjaivá válnak – mondta jubileumi köszöntőjében Ottó Péter polgármester.

Kocsis Istvánné, az óvoda korábbi vezetője felidézte azt az időszakot, amikor még az apátsági épületben folyt a nevelőmunka, ahol jelenleg a Természettudományi Múzeum állandó kiállítása látható. Nem lehet összehasonlítani az akkori körülményeket

a mostaniakkal, ugyanakkor hozzátette, volt ennek szép oldala is, mert azon a kis helyen is nagyon jó közösségi élet folyt.

Az óvónők énekcsokorral köszöntötték azt az épületet, ahol nap mint nap szárnyaik alá veszik a gyermekeket. Meghívták a régi kollégákat, s közülük nagyon sokan elfogadták a meghívást. Táncoktató érkezett, szakmai elő-adást, az óvodásoknak báb- előadást szerveztek a jubileumi héten. A kistérség óvónőit is meghívták a szakmai programokra, és átadták nekik a Mindennapi játékaink című, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde által készített játékgyűjtemény második kötetét. Az intézmény logopédusa, Kovács Mónika erre az al- kalomra meséket gyűjtött hosszú éveken keresztül, s most kölcsönözhetővé tette ezeket. Kovácsné Palkovics Márta vezetésével, szinte valamennyi óvodai dolgozó és a szülők közreműködésével retró játékokat gyűjtöttek össze és állítottak ki az üveges kerengőben.

A gyerekek a játékokat, a felnőttek az emlékeket látják az üveg mögött. Az ovisok egy kicsit bemehetnek a retró játékbirodalomba, de az óvónők szigorúan felhívják a figyelmüket, hogy vigyázzanak a tárgyakra, hiszen ezeket évtizedeken keresztül gondosan őrizték az emberek a lakások mélyén. A lányok kezükbe veszik a babákat, igaz, ezek nem olyanok, mint amilyenekkel ők otthon játszanak. A fiúk a csocsó köré telepednek, s vidáman forgatják a még mindig stabilan álló bábukat. Vannak olyan játékok, amelyek már negyven évvel ezelőtt is ott voltak a csoportszobák polcain, így például a színes építőkockák vagy az a dömper, amelyet az 1977-es átadón kaptak ajándékba az óvodai csoportok: a platója ugyan hiányzik, de „műszaki állapota” kifogástalan. A kiállításon nemcsak játékokkal találkozhatunk, hanem műszaki cikkekkel is, amelyek szintén kiállták az idő próbáját: a bakelitlemezjátszóról például Süsü, a sárkány köszönti a gyerekeket.

A retró játékkiállítás minden korosztály számára különleges, a gyerekek a játékokat, a felnőttek az emlékeket látják benne Fotó: Kelemen Gábor

Zircen 1901-ben épült az első kisdedóvó, és a következő évtől beszélhetünk óvodai nevelésről. A hosszú éveken át tartó apátsági „albérlet” után a hetvenes évek végén nagyon jó körülmények közé került az óvodai nevelés. Az intézmény húsz évvel ezelőtt vette fel Benedek Elek nevét. Zirc erdélyi testvérvárosában, Baróton járt egy delegáció, s ellátogattak Kisbaconba, Elek apó szülőházához is. Ekkor jött az ötlet, hogy a nagy mesemondóról nevezzék el az óvodát, akinek a gondolatai Hoffer Ildikó helyi művész kerámiájával azóta is az épület falát díszítik, az idézet pedig – „Jézus tanítványa voltam, gyermekekhez lehajoltam, a szívemhez fölemeltem, szeretetre így neveltem” – az óvodai nevelés mottója Zircen. Igmándyné Hebling Gabriella, az intézmény jelenlegi vezetője a kapcsolatok, a találkozások és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta az évforduló kapcsán, ahogy fogalmazott: „Mindannyian a gyermekekért vagyunk”. A gyermekek pedig láthatóan boldogok, hiszen sok jó ember veszi őket körül. Sürögnek-forognak a régi játékok körül, leemelnek egy-egy mesekönyvet a polcról, megmutatják, melyik játék tetszik nekik a legjobban.

A jubileum alkalmából egyenpólókat is kaptak a zirci ovisok, melyet először Kalap Jakab bábelőadásán viseltek. Élvezték Sicc, a macska történetét, és segítettek neki, hogy társakat szerezzen. Hiszen ők is társas kapcsolatban élnek, együtt töltik azokat az órákat, amelyek életre szóló emlékképpé állnak majd össze.

A LEGKISEBBEK ELLÁTÁSÁÉRT

A Bakony fővárosában 2003 óta bölcsőde is működik, évente negyven-ötven családnak tudnak segíteni ezzel az ellátási formával.

Az elmúlt években több fejlesztés is lezajlott a nevelési intézmény háza táján: 2011 őszén átadták az új építésű, három csoportszobás bölcsődét, majd nem sokkal később az óvoda tetőterében két új csoportszobát alakítottak ki, aminek köszönhetően át tudták költöztetni a csoportokat a régi „Kisóvoda” épületéből.

Az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően egy év múlva átadhatják az új melegítőkonyhát és a tornatermet, illetve lehetőség nyílik a fejlesztőpedagógiai ellátás méltóbb elhelyezésére is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában