BALATONFŰZFŐ

2018.01.22. 08:30

Megújul az iskola és mindkét strand

Több mint félmilliárd forintot nyert el a település tavaly pályázatokon, amelyeknek köszönhetően több régóta várt fejlesztés kezdődött el és valósul meg idén.

Marton Attila

Marton Béla polgármester a Naplónak elmondta, nyugodt évet zártak a településen. Több hazai és európai uniós pályázaton is sikeresen szerepeltek, emellett az önkormányzat több fejlesztést saját forrásból hajtott végre tavaly.

Megújult a Fűz, a Munkácsy és a Lotz Károly utca, a Zombor-köz és a Balaton körúton a járda. Az út- és járdafelújításokra közel 63 millió forintot költött a település 2017-ben. Marton Béla elmondta, a képviselő-testület további utak, így a Nike körút és a Hegyalja út felújítására készíttetett terveket.

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől elnyert forrásból többek között a Tobruki strand gyermekpancsolóját újítják fel Fotó: Pesthy Márton

A városháza energetikai korszerűsítésére és az épület tetőzetének felújítására közel 150 millió forintot, míg a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár energetikai felújítására mintegy 137 millió forintot nyert el a település európai uniós pályázatokon, s a társadalmi felzárkóztatást segítő projektben is jelentős támogatáshoz jutottak. A térségben nehéz helyzetben élő kisebbségek körülményeinek javítására és a humán szolgáltatások fejlesztésére Fűzfő és négy környező település – Csajág, Királyszentistván, Küngös, Papkeszi – uniós pályázaton mintegy 250 millió forintot nyert el.

A város sikeresen pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökségnél is, így több mint hatvanmillió forint támogatáshoz jutott a két helyi strand fejlesztésére. Az elnyert forrásból a Föveny fürdőn és a Tobruki strandon is korszerű beléptetőrendszert alakítanak ki. Emellett mindkét helyszínen kicserélik a strandlépcsőket, valamint felújítják a Tobruki strandon a gyermekpancsolót. A Föveny fürdő bejárati épületének tetőtér-beépítésére szerződést kötöttek egy vállalkozással. A Tobruki strand bejárata előtt bővítették a parkolót, ez a terület a jövőben díszburkolatot kapna.

Az Irinyi általános iskola felújítására 485 millió forintot költhet egy sikeres pályázata után a veszprémi tankerület – mondta Marton Béla.

A testület tavalyi döntései közül a polgármester kiemelte, hogy rendeletben mondták ki azt, hogy felső küszöbértékű veszélyes üzem nem létesülhet a városban. A testület tagjai új településszerkezeti tervet is elfogadtak tavaly, és több külterületi ingatlant nyilvánítottak belterületté. A városban évek óta zavart kelt a bűz, amelyet sokak szerint a királyszentistváni hulladéklerakó okoz. Marton Béla elmondta, amennyiben a következő hónapokban sem változik a helyzet, három környékbeli település polgármesterével együtt nyomatékosítják véleményüket.

Az idei év tervei közül a városvezető kiemelte, a közösségi ház felújítására mintegy tízmillió forintot fordíthatnak. Hozzátette, a strandok felújítása tavasszal befejeződik, és elindulhat több beruházás, továbbá reményét fejezte ki, hogy a még el nem bírált pályázatok esetében kedvező döntés születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában