BAKONYSZENTKIRÁLY

2018.01.21. 21:41

Megújul a Kerekerdő Óvoda

A Belügyminisztériumhoz benyújtott sikeres pályázat eredményeként 23 millió forint támogatást nyert a Kerekerdő Óvoda, melyet sajtótájékoztatón jelentett be Dr. Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Müller Anikó Hanga

Közös sajtótájékoztatón ismertették a nyertes pályázatot és az óvoda felújítási terveit, balról Reichné Bacsárdi Mária, Csillag Zoltán, Dr. Kovács Zoltán és Wolf Ferenc

– A tavalyi év végén született végleges döntés a beadott pályázatokról, melynek keretében az önkormányzatok által kötelezően fenntartandó intézmények, sportcélú létesítmények korszerűsítésére, utak-, járdák felújítására lehetett támogatást igényelni. Ezernyolcszázharmincöt önkormányzat élt a lehetőséggel, ezerhatszázkilencven pályázat részesült pozitív elbírálásban, így az ország háromezer-kétszáz önkormányzat közül minden második nyert. Az év elején e célra 7,5 milliárdnyit terveztünk, ezt az év végi maradványok elszámolásakor figyelembe véve megemeltük 18 milliárddal, így összesen 25,5 milliárdhoz jutottak a kistelepülési önkormányzatok. Megyénkben több mint hetven település összességében több mint egymilliárd forint fejlesztési forrást kapott. A zirci járásban kilenc település 146 milliót tudhat magáénak, ismertette az államtitkár.

Közös sajtótájékoztatón ismertették a nyertes pályázatot és az óvoda felújítási terveit, balról Reichné Bacsárdi Mária, Csillag Zoltán, Dr. Kovács Zoltán és Wolf Ferenc

A gyermekintézményt három kis bakonyi falu – Bakonyoszlop, Bakonyszentkirály, Csesznek – önkormányzata a Bakonyszentkirályi Köznevelési és Egészségügyi Társulás keretében működteti. Mind a falu-, mind az óvodavezetés számára nagy öröm, hogy a pályázati támogatás mellett egymillió-hétszázezer saját erő biztosításával a közeljövőben megújulhat az épület. Csillag Zoltán bakonyszentkirályi polgármester elmondta, a legutóbbi felújítást az óvodában tíz évvel ezelőtt végezték, de ma ismét aktuálissá vált. Több helyen beázik a tető, így az eternitborítást cserépre cserélik, a külső falazat energetikai hőszigetelést kap. Az épületet körbevevő járda mellett az víz aláfolyik, szükséges a javítása és kicserélik az elavult nyílászárókat is.

Hangsúlyozta, mindhárom település életében nagy jelentőségű ez a beruházás, mert költségmegtakarítást eredményez. Ehhez kapcsolódva Dr. Kovács Zoltán országos adatokat ismertetve kiemelte, az összes energiafelhasználásunk negyven százalékát fűtésre használjuk, ugyanakkor a magyarországi középületek nyolcvan százaléka nem felel meg a mai hőtechnikai szabványoknak. A bakonyi óvoda felújítása után jelentős összeggel csökkenhet a három fenntartó önkormányzat fenntartási hozzájárulása. A pályázatok elbírálásakor ez kiemelt szempont volt. Reichné Bacsárdi Mária óvodavezető elmondta, bár eddig is sokat tettek azért, hogy barátságos, komfortos belső terek várják a gyermekeket – két csoportban ötvenkét kisgyermekkel foglalkozik négy óvodapedagógus és két dajka – de most a szülőkkel együtt örömmel fogadták a pályázati döntést és várják, hogy az épület kívülről is megszépüljön. Wolf Ferenc, Bakonyoszlop polgármestere úgy fogalmazott, ez a fejlesztés mérföldkő az óvoda életében.

Elmondta, faluja kétszeres nyertes, mert emellett tizenötmillió forint támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól, melyből – hárommilliós önrész hozzáadásával – a Táncsics utcában nyolcszáz méter hosszan aszfaltoznak és megújítják a vízelvezetőket. Ezek a munkálatok a fontossági sorrendjükben az első helyen szerepeltek és állami támogatás nélkül nem tudták volna megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában