himfy bandérium

2018.01.16. 18:23

Mikor a várkapitány álma valóra válik

Döbröntén a Szarvaskő várát építtető Himfy Benedek nevével fémjelzett hagyományőrző bandérium van alakulóban, mely toborozza leendő tagjait.

Laskovics Márió

Sós Mari döbröntei várkapitány, a Himfy Bandérium megálmodója a 2016-os Szarvaskő Vár Napján (Fotós: Sós Benjámin Sólyom)

A döbröntei Szarvaskör Egyesületen belül szerveződő, történelmi hitelességre törekvő, középkori magyar életmód rekonstrukcióval foglalkozó Himfy Bandériumról Sós Mari elnök, a döbröntei Szarvaskő vára kapitánya számolt be lapunknak.

Jármy-Takács Krisztián, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend hagyományőrzője Fotó: Sós Benjámin Sólyom

Sós Mari közel húsz éve vesz részt történelmi játszóházak tervezésében, vezetésében, s mivel 2006-ban egy kies helyen levő, saját várral rendelkező bakonyi településre, Döbröntére költözött családjával, így dédelgetett álmát válthatta valóra azzal, hogy hagyományőrző emberekkel feleleveníti a várat királyi engedéllyel felépítő, fantasztikus életutat befutott lovag, Himfy Benedek életét és korát, a 14. századot.

Sós Mari döbröntei várkapitány, a Himfy Bandérium megálmodója a 2016-os Szarvaskő Vár Napján Fotó: Sós Benjámin Sólyom

– Döbröntén ötven éven át volt várünnepség, anyagi támogatások híján azonban megszakadt ez a hagyomány. Jómagam, az önkormányzat jóvoltából, várkapitányként képviselem a települést a Veszprém Megyei Várak Egyesületében, s így számos középkorral kapcsolatos, más helyszínen  tartott rendezvény részese is lehettem egyesületünk tagjaival. Három éve, a Nagyvázsonyban rendezett programjaink alkalmával többször is találkoztam a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend katonai ágát képviselő hagyományőrzővel, Jármy-Takács Krisztiánnal, s már akkor felmerült, hogy lehetne egy döbröntei várhoz kapcsolódó csapat. További két elhivatott ember, Koloványi Attila és László Szabolcs, jelentkezésével már nagyon fellelkesültem, hogy az álmom valóra váltható. Végül így négyen, 2017 őszén alakítottuk meg a Himfy Bandériumot a hagyományőrző programjairól már ismert Szarvaskör Egyesület önálló csoportjaként. A bandérium főúr vagy méltóság által szervezett és pénzelt katonai egységet jelentett, tagjai azonban nem voltak hivatásos katonák, kizárólag felhívás esetén vonultak hadba. Károly Róbert, Nagy Lajos korában törvénybe foglalták a magánhadsereg felállítását, így nem is nagyon alkalmaztak zsoldosokat, fizetett harcosokat, a bandériumok vezetői maguk is kitűntek élenjáróságukkal, hősies tetteikkel – tekintett vissza az előzményekre.

Koloványi Attila, a Himfy Bandérium alapítótagja tart fegyverbemutatót a Szarvaskör Egyesület játszóházainak egyikén Fotó: Szöllősi Krisztina

– Nagy Lajos király a lovagi eszmények követését tűzte ki célul, s ugye mai életünkben is elismerésre méltó, ha valaki lovagias: becsületéhez kétség sem fér, bátor, edzett, védi a gyengéket, segíti az elesetteket, a hölgyekkel udvarias, figyelmes. Eredetileg nem örökölt vagy adományozott cím volt ez, hisz a gyerekeket 5-6 éves korukban adták apródnak egy lovag szolgálatába, s kitartó gyakorlással, hűséges odaadásukkal váltak évek múlva fegyvernökké, majd a hat lovagi művészet – lovaglás, úszás, ökölvívás, sólyommal való vadászat, sakk, versírás – elsajátítása után lettek  lovaggá avatva, mellyel a társadalom bármely részéből jött fiatalok az uralkodói osztály tagjává is válhattak. Himfy Benedek több nyelven beszélő, írástudó ember volt, aki támogatott egyházi rendet, ispotályt, hadi erényeit, diplomáciai tevékenységét királyunk elismerte, több helyen szolgált várnagyként, főispánként, sőt a bolgár báni címet is viselte, méltó tehát, hogy neve újra közismert legyen – vezetett be a lovagi kultúrába.

Jármy-Takács Krisztián, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend hagyományőrzője párjával, lányaikkal Fotó: Sós Mari

Tervezett foglalkozásaik kapcsán elárulta, a Szarvaskörben működő Xantus János Oktatóközpont szervezésében húsz éve olyan hagyományőrző kézműves foglalkozásokat tartanak, melyek már a középkorban is léteztek: kötélverés, papírmerítés, gyertyamártás, lúdtollas írás, kalligráfia, szövés, nemezelés, bőrművesség, fémdomborítás, gyöngyfűzés, gyógynövény-felhasználás. Így ezeket kibővítve, a mindennapi ismereteket, az étkezést, a viseletek és használati tárgyak készítését, a korabeli művészetekben való jártasságot, az orvosi tudást is beépíthetik a foglalkozásaikba. A közeli Iharkút dinoszaurusz leleteinek megismertetésével a sárkányok világa is bekerül – teljesen tudományosan – a lovagi praktikák közé, valamint együttműködő partnerük, a pápai Hagyományok Hegye Egyesület tagjai segítségével az érdeklődők a fegyverhasználatot, a támadó és védekező harci taktikákat sajátíthatják el.

A most alakuló Himfy Bandérium bemutatkozási, toborzási céllal várja a Magyarországon békét biztosító Anjou kor lovagi világa iránt érdeklődőket január 20-án, szombaton 9 és 12 óra között a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában