Elkerülték a csődöt

2018.01.18. 09:00

Rendkívüli támogatást kaptak a tervezői díj kifizetésére

Hat település részesült rendkívüli költségvetési támogatásban december végén, így ki tudták fizetni a Venturi Kft.-nek a csatornahálózat tervezői díját.

Tisler Anna

Jobbról Fenyvesi Zoltán, mellette Illés László és Nagy Róbert Fotó: Tisler Anna

A 61,5 millió forintból Dabronc fizetési kötelezettsége csaknem 11,5 millió, Gógánfáé 20,3 millió, Hetyefőé 2,5 millió, Ukké 8,7 millió, Zalaerdődé 6,6 millió, Zalagyömörőé 11,8 millió forint volt. Az ügy szálai messzire nyúlnak vissza. A hat település és Sümeg polgármestere 1995-1996-ban egy szennyvízcsatorna-hálózat megtervezésére kötött szerződést a Venturi Kft. jogelődjével. A pályázat 2012-ben nyert.

Jobbról Fenyvesi Zoltán, mellette Illés László és Nagy Róbert Fotó: Tisler Anna

A támogatási szerződés aláírása előtt az energiahivatal azt a tájékoztatást adta, hogy a tervezői díj a pályázati összegből nem elszámolható. Ha a települések visszalépnek, a tervezői díjat akkor is fizetniük kellett volna, így a beruházás megvalósítása mellett döntöttek. Elkészült a hat település szennyvízhálózata és a sümegi szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A Venturi tulajdonosa bírósági úton kérte a tervező díj kiegyenlítését. Az elsőfokú ítélet Sümeg városnak csaknem 60 millió forint fizetési kötelezettséget állapított meg. A város azonban ezt megfellebbezte, ugyanis csak két utcával és öt bekötéssel volt érintett. A bíróság a 2017 szeptemberi ítéletében ezt az összeget a falvakra rótta ki.

A községek polgármesterei Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke segítségét kérték, aki Pogácsás Tiborhoz, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához fordult támogatásért. Az érintett települések december 29-én megkapták a perben a vállalkozásnak megítélt összeget támogatásként. A sümegi szennyvíztársulás elnöke, Komendánt Irén ukki polgármester elmondta, ha nem kapják meg a támogatást, a falvak csődhelyzetbe kerültek volna, ami a lakosság számára beláthatatlan következményekkel járna. Bódis József Zalaerdőd polgármestere hozzátette, a községnek megítélt összeg a hároméves iparűzésiadó-bevételük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában