sok múlik a családon

2018.01.17. 11:29

X, Y, Z – Szélesedik a generációs szakadék?

A korosztályok közötti különbségek az élet több területén felfedezhetők, ám van néhány, ahol az átlagosnál jóval szembetűnőbb a differencia.

Polgár Bettina

Visváderné Cseh Mária elmondta, a Távközlési Nyugdíjas Klub tagjai fontosnak tartják saját fejlődésüket Fotó: Polgár Bettina

Érdekes kutatást lehetne készíteni annak kiderítésére, hogy a „bezzeg az én időmben” kifejezés hány éves vagy évszázados, netán évezredes múltra tekint vissza. Manapság nem egy gondolkodó jelentette ki, ekkora szakadék a generációk között még soha nem volt, mint amit mostanság tapasztalhatunk.

Ennek számtalan oka lehet. Ilyenek az időközben végbement társadalmi és kulturális változások, vagy azon eszközök megjelenése, amelyek gyökeresen átalakítják az élet megszokott menetét. Az elmúlt évtizedekben fenekestül forgatta fel az emberek életét a személyi számítógépek, a mobiltelefonok, majd az internethez kapcsolódó okostelefonok megjelenése és beolvadása a hétköznapokba. Ma már lényegében elképzelhetetlen, hogy mobiltelefon nélkül induljon útnak valaki, vagy, hogy egy családban otthon ne legyen legalább egy számítógép.

A baby boom, vagy az X generáció tagjai csak kapkodják a fejüket, többségük számára érthetetlen és követhetetlen a fejlődés ekkora tempója. Ez önmagában mérföldnyi távolságba taszítja őket az ebben felnövő Y, vagy az ebbe születő Z generációtól. Ám fontos tudni, hogy nem érdemes az X generációnak távol tartania a gyerekeit a számítógéptől, hiszen már a jelen kommunikációja, ügyintézése, oktatása is ezen alapul, nemhogy a jövőé.

Visváderné Cseh Mária, a Pápai Távközlési Nyugdíjas Klub alapító tagja és titkára lapunk kérdésére kifejtette, a klub tagjainak átlagos életkora 73-75 év között mozog, ennek ellenére nem zárkóznak el az új technikáktól. – Jó páran rendelkeznek számítógéppel és okostelefonnal. Szívesen használják a böngészőt, a közösségi oldalakat, a családtagok, unokák segítségével pedig megtanultak online kommunikálni – magyarázta.

- Természetesen minden klubtagnak van mobiltelefonja, többségében hagyományos, nyomógombos készülék, valamint néhányan okostelefonnal is rendelkeznek, mivel ez nélkülözhetetlen az mindennapjaikban – mutatott rá Visváderné Cseh Mária. Megjegyezte, a Pápai Távközlési Nyugdíjas Klub tagjai fontosnak tartják a saját fejlődésüket, csupán több segítséggel és nagyobb energia befektetésével tanulják meg az új technikák kezelését és az alkalmazások használatát. Rávilágított, a klubtagok körében is megfigyelhető, hogy egyre inkább háttérbe szorult a hagyományos levelezés. – Korábban fontos volt, hogy a rokonok, ismerősök, barátok kölcsönösen váltsanak képeslapot, így jelezve: gondoltak egymásra. Sajnos a magas postai költségek miatt a levelezés minimálisra csökkent, és ezt mindinkább felváltotta az e-mail – fejtette ki.

Visváderné Cseh Mária elmondta, a Távközlési Nyugdíjas Klub tagjai fontosnak tartják saját fejlődésüket Fotó: Polgár Bettina

Visváderné Cseh Mária kiemelte, úgy látják, a fiatalok nagyon sok időt töltenek az okostelefonok használatával, ami testi-szellemi fejlődésüket rossz irányba viszi. – Ez megnyilvánul a mozgás és a személyes kommunikáció hiányában, illetve gyakran a

helyesírás rovására megy. Ha az okoseszközök használatára fordított idő csökkenne, valószínűleg kevesebb depressziós, zárkózott és elhízott fiatal lenne – fogalmazott. Hozzátette, természetesen az okostelefon, ha tényleg okosan használják, nem ellenség. Óriási segítség a tájékozódásban, a tudás gyarapításában.

A generációs szakadék kapcsán hangsúlyozta, sok múlik a szülő-gyerek kapcsolaton. Amennyiben a szülő mindennap beszélget kamasz gyermekével, odafigyel a gondjaira, akkor a lázadozó korszakát elő fiatallal is meg lehet találni a közös hangot. Sok esetben pedig a nagyszülő-unoka kapcsolat a legfelhőtlenebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában