6 éve történt

2018.02.06. 12:39

„Bemásztunk a Hummerekbe a jeges Balatonban” – megszólalt a férfi, aki kihúzta a terepjárókat

Vízhatlan ruhákban mentünk be a jégbefagyott két Hummer terepjáróba, amelyek alatt beszakadt a Balaton jege hat évvel ezelőtt Balatonakarattyánál, idézte fel a történteket Fejes Szilárd, aki a családi vállalkozással, különleges eljárással vontatta partra a járműveket.

Kovács Erika

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Fotó: Nagy Lajos

-Késő este szóltak nekünk, hogy két terepjáró alatt beszakadt a tó jege, idézi fel a hat évvel ezelőtti történetet Fejes Szilárd, aki még aznap este kiment a partra, hogy megnézze, mi is történt? A két járműnek csak a teteje látszott ki a vízből, úgy száz méterre az akarattyai parttól. A tulajdonosok kérték tőle, hogy még este próbáljanak nekikezdeni a kivontatásnak, mire Szilárd közölte velük, ez képtelenség, csak másnap reggel tudnak nekifogni, mert sok eszközre van szükség. Szilárd édesapjával együtt, illetve a vízi munkával foglalkozó családi vállalkozással, összesen négyen másnap reggel nekifogtak a kemény munkának.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Fejesék a két Hummerbe vízhatlan ruhában bemásztak, kivették sebességből a járműveket, majd a terepjárók aljára kötelet kötöttek a kivontatáshoz. A műszaki mentéshez vittek köteleket, csörlőt, teherautót, majd a jeget kétszer kétméteres kockákban az autóktól a partig kivágták Stihl-fűrésszel, majd a jégtáblákat a meglévő jég alá helyezték. Ezzel tulajdonképpen utat építettek a partig, ahol immár jégmentes vízből egy csörlős teherautó ki tudta vontatni a terepjárókat a partra. A jég feldarabolására amiatt volt szükség, hogy a borotvaéles jég ne tegye tönkre vontatás közben az autókat. A járművek egyébként a másfél méteres mederből úgy gurultak kifelé, a tetejük látszott csak ki a vízből, és egy karcolás nélkül partot értek, amelynek tulajdonosaik nagyon örültek. A megfeszített munka estig tartott.

Fejes Szilárd azt mondta, korábban elsüllyedt hajókat már emeltek ki a Balatonból, de a mostani teljesen új módszert igényelt. Adott feladathoz mindig rögtönözni kell a megoldást, mert két egyforma munka nincs a Balatonon, ahogy a terepjárók műszaki mentésénél is egy teljesen új eljárásra volt szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában