Böllérek viadala

2018.02.11. 19:52

Disznótoros ünnep Nemesgörzsönyben

Ízeltes disznótoros ételek, felmelegítő italok, 17 böllércsapat, no meg érdeklődők, résztvevők százai – röviden így jellemezhetnénk az idei Nemesgörzsönyi böllérfesztivált és –versenyt.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor

A falu főutcáján megrendezett gasztronómiai megmérettetésre benevezett társaságok már a hajnali órákban elfoglalták portáikat és hozzáláttak a finomabbnál finomabb étkek elkészítéséhez. A versenyzőket szakértő zsűri értékelte Bede Róbert mesterszakács vezetésével. Előtte azonban sort kerítettek a hivatalos megnyitóra, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke remek kezdeményezésnek nevezete a szavai szerint mindig jó hangulatú, a közösségi disznótorok hagyományét felelevenítő görzsönyi kulináris vigasságot.

Fotó: Polgár Tibor

Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a harmadik alkalommal megtartott Nemesgörzsönyi böllérfesztivál és –verseny fővédnöke a disznóvágással kapcsolatos gyermekkori emlékeit felidézve a hagyományok megtartó, éltető szerepét hangsúlyozta. – Országunkat, nemzetünket a hagyományaival, a kultúrájával, a nyelvével, a teljes identitásával együtt olyannak és úgy kell megőriznünk a gyermekeinknek, unokáinknak, ahogyan ezt az elődeinktől kaptuk. Ezért mindannyian sokat tehetünk, főleg a következő időszakban – fogalmazott Hende Csaba, aki a disznótort családi ünnepnek nevezte

Fotó: Polgár Tibor

 

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a nemesgörzsönyi böllérfesztivál ötletgazdája rámutatott, a közösségépítő rendezvény évről évre egyre többeket vonz, miképpen rendszeresen visszatérő csapatok is szerepelnek a résztvevők között. Hende Csabához hasonlóan külön köszöntötte a szentegyházi huszárokat, akik Erdélyből érkezve közel ezer kilométert utaztak azért, hogy tiszteletüket tegyék Nemesgörzsönyben és emeljék az esemény fényét. Tatai László, a házigazda település polgármestere beszédében kiemelte, a böllérfesztiválon barátságok is szövődnek, miközben a jelenlévők megismerhetik egymás gasztronómiai értékeit.

Fotó: Polgár Tibor

A részt vevő böllércsapatok közül senki sem tért haza üres kézzel, mindegyikük kiérdemelt valamilyen díjat a zsűritől. Például a legjobb fogópálinkáért járó elismerést a litéri önkormányzat kapta, míg a legszebb sonkát az egyházaskeszői önkormányzat, a legszebb szalonnát a Marcalvölgyi Malackodók tagjai készítették. A legjobb hurka a Malomsoki Malackodók, a legjobb kolbász a Pápai Tűzoltóság, a legfinomabb toros étel pedig a nagyacsádi Disznósokk nevéhez kötődött. Az ételek tekintetében a legjobb összbenyomást a nyárádi önkormányzat tette az ítészekre. Nemesgörzsöny böllére a Mórágyi Táncosok csapata lett. A vidám programot egyebek mellett tombolasorsolás, népi játszóház és színpadi produkciók is színesítették, fellépett többek között Greznár Zoltán és zenekara, Tóth Tünde, valamint Dolly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában