egy vaddisznó is áldozatul esett

2018.02.12. 17:47

Fogópálinka és forralt bor a bakonybéli disznóvágáson

Negyedik alkalommal rendezett hagyományos falusi disznóvágást az önkormányzat, együttműködve a helyi intézményekkel, civil szervezetekkel és szállásadókkal együttműködve.

Müller Anikó Hanga

Reggel fogópálinkával, zsíros kenyérrel, pogácsával, teával, forralt borral kínálták a vendégeket. A hangulatot fokozta a vadászkürtös megnyitó, a Bakonyerdő Zrt. fúvósai közreműködésével, Kovács Attila bakonyszentlászlói erdészeti igazgató vezetésével. Márkus Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, rendezvényük azért különleges, mert a házi sertésen kívül egy vaddisznó is a rendfára került. Kiemelte, idei programjaik a bencés monostor alapítása ezeréves ünneplése, a millenniumi év jegyében szerveződnek, Szent István alapított itt szerzetesi közösséget 1018-ban. A disznóvágás mestermunkáit Kiss László, Puchinger Ferenc főböllérek és Birnbauer Ferenc segédböllér végezte, a munkafolyamatokat Nagy Árpád konferálta. Közben készült az orjaleves, a sült hurka, pecsenye és kolbász, a resztelt máj, a sült vér, a toros- és töltött káposzta. A pálinkaminősítő versenyen a közönség szavazata döntött, volt szeder, medvehagyma, kókusz, áfonya, meggy, szilva, birs, zölddió, galagonya, barack és bicske ízesítésű itóka. Helyezések: 1. Tam-bor-ello, 2. Csipet-csapat, 3. Regenye pálinka.

A faluház előtti téren bográcsokban titkos receptek alapján készült a forralt bor, melyekről ugyancsak a közönség döntött, helyezések: 1. Kuvi Corporation, 2. Tam-bor-ello, 3. Nyugi-II, Ábrahámhegy. Az eseményen részt vett Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki köszöntője után az alkalomhoz illő tréfás ajándékokat adott a faluvezetőknek. A jó hangulatú gasztronómiai programon egész nap zenés műsor szórakoztatta a résztvevőket, melyben fellépett a Muzsika Tv népszerű előadója, Kossuth Gergő, valamint Schögl Attila harmonikás. A hagyományőrző napra a helyieken kívül az ország szinte minden részéről érkeztek, egy budapesti baráti csapat már tizenegyedik éve kíséri figyelemmel a bakonybéli nívós programokat, de a tatabányai Szabó házaspár is rendszeres visszajáró. A település vendégei voltak az ábrahámhegyi önkormányzat képviselői, akik az ő disznóvágásukon tett helyiek látogatását viszonozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában