Büszkék a sikereikre

2018.02.14. 08:30

Hosszú távra tervezett beruházások sora jön Berhidán

Ha komplex értékelést szeretnénk adni, akkor nemcsak jelentős beruházásainkról kell beszélnünk, hanem arról is, hogy az adott településen mi mindent értek el az ott élők – vallja Pergő Margit polgármester, akit a tavalyi évről és a 2018-as tervekről kérdeztünk.

Leitner Vera

A tavaly aláírt, az idei évben elindítani tervezett program a szennyvíztisztító felújítása, bővítése közel egymilliárd forint értékben, mondta el Pergő Margit polgármester Fotó: Nagy Lajos

– Büszkék lehetünk arra, hogy 2017-ben megoldottuk a helyieknek azt a problémáját, hogy ha az orvos laborbeutalót ad nekik, akkor a berhidaiaknak tavaly óta nem kell Várpalotára átmenniük, hanem itt, Berhidán néhány napon belül időpontot kapnak, helyben van egy egészségügyi szakasszisztens, aki ezt a munkát elvégzi. Ennek akkora a sikere most, hogy átlagosan havi százötven–százhetven mintavétel történik. Ez azt jelenti, hogy mindazok, akiknek otthon, ágyban fekvő betegük van, ahhoz is ingyenesen kimennek és ezt a mintavételt elvégzik. Úgy vélem, ez az itt élő embereknek sokat jelent, mivel nem kell 2-3 hetet várni s elutazni egy mintavétel miatt.

A tavaly aláírt, az idei évben elindítani tervezett program a szennyvíztisztító felújítása, bővítése közel egymilliárd forint értékben, mondta el Pergő Margit polgármester Fotó: Nagy Lajos

Pergő Margit ugyancsak a település jelentős eredményei között említette, hogy a berhidai Ady Endre iskolában 2016-ban elindult az esti gimnáziumi tagozat. – Jelenleg közel hatvan ember vesz részt az esti képzésen, közel kétharmaduk berhidai. Ennek következménye pedig az lesz, hogy jövőre érettségiző osztályunk is lesz. Ezt nagyra értékelem, s úgy vélem, büszkék lehetünk erre az eredményre. Ugyancsak fontosnak tartom egy település életében, hogy továbbra is támogatjuk a tanulni vágyókat. Jelenleg huszonhét olyan berhidai fiatalunk van, aki felsőfokú tanulmányokat folytat és Bursa Hungarica-ösztöndíjat igényelt, és mi ezt mind a huszonhétnek biztosítani tudtuk – számolt be a polgármester. – Régóta szerettünk volna lakótelkeket kialakítani, s a tavalyi év végére eljutottunk oda, hogy az önkormányzat a most érvényes jogszabályok figyelembevételével megalkotta azt a rendeletet, melynek révén a letelepedni vágyók – a csokot igénybe vevőkre is vonatkozó – előnyös feltételekkel a peremartongyártelepi településrészen kedvezményesen juthatnak telekhez.

Berhidán megközelítőleg 320 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések 2017-ben, ebből körülbelül kétszázmillió forint volt összesen, amit pályázati forrásból kapott a település, a fennmaradó összeggel az önkormányzat egészítette ki a beruházásokra fordított összeget. A körülbelül kétszázmillió forint, pályázat útján elnyert forrás egy előző évről maradt pályázati pénzből, valamint az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására kiírt pályázaton elnyert 181 millió forintból állt össze, tájékoztatott a polgármester, aki hozzátette, ebből az összegből körülbelül nyolcszáz négyzetméter út, valamint nyolc kilométer hosszúságú járda készült el a városban.

Pergő Margit az idei változásokat tekintve elmondta, még 2017-ben több, fejlesztésre szánt forrást pályáztak meg, ezek közül az egyik, a Kerékpárral a munkába! elnevezésű projekt révén kerékpárút kiépítésére már biztosan elnyertek 260 millió forintot. Tavaly aláírt, az idei évre tervezett program a szennyvíztisztító felújítása is közel egymilliárd forint értékben, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. égisze alatt pedig tovább folyik az ipari park kármentesítése hétmilliárd forint összértékben, ennek része a peremartoni lakott területet elkerülő bekötőút építése. A Hétszínvirág óvoda és bölcsőde, illetve a peremartoni kultúrház komplexebb fejlesztéseket igényel, ezzel – ha a kivitelezés nem is indul meg 2018-ban – szintén számolnak, akárcsak a berhidai gyermekorvosi rendelő bővítésével és a Lakath János tér rendezésével.

– Az egyházzal keressük a megoldást a középkori Szent Kereszt-templom és környéke megújítására is – tette hozzá a polgármester az elkövetkező időszak legfontosabb feladatait illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában